Карта бойових дій в Україні 12 серпня

Мапа бойових дій в Україні 12 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 12 серпня. фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 12 серпня, в Україні розпочалася 535-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 12 серпня.

11 серпня українські війська досягли тактично значущого просування в західній частині Запорізької області на тлі контрнаступних операцій, що продовжуються, як мінімум на трьох ділянках фронту. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, підтверджують, що українські сили досягли північної околиці н. п. Роботине (10 км на південь від Оріхова) на заході Запорізької області. Українські сили протягом кількох тижнів проводили регулярні наземні атаки на Роботіне у рамках своїх операцій, спрямованих на ослаблення російської оборони. Здатність українських сил просунутися до околиць Роботине, на захист яких російські сили витратили значні зусилля, час та ресурси, залишається значною, навіть якщо українські успіхи нині обмежені. На кадрах із геолокацією, опублікованих 11 серпня, видно, що українські сили просунулися в Урожайному (9 км на південь від Великої Новосілки) вздовж кордону Донецької-Запорізької областей. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжували контрнаступальні дії на бахмутському, бердянському (район кордону Донецько-Запорізької області) та мелітопольському (захід Запорізької області) напрямках.

Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 1Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 1

Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Куп’янська і, як повідомляється, 11 серпня просунулися вперед. Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішну наступальну дію в районі н. п. Сіньківка (9 км на північний схід від Куп’янська) та Іванівка (21 км на південний схід від Куп’янська). Міноборони Росії заявило, що частини Західного угруповання військ Росії продовжили наступальні дії на широкому фронті в куп’янському напрямку та покращили своє тактичне становище в районі н. п. Вільшана (15 км на північний схід від Куп’янська) і Первомайського (21 км на схід від Куп’янська). Російські військори стверджували, що 11 серпня російські війська просунулися до Сіньківки та Іванівки, а один блогер стверджував, що російські війська увійшли на північну околицю Сіньківки 10 серпня.

Російські джерела стверджували, що українські сили вели контратаки на північний схід від Куп’янська, але не просувалися 11 серпня. Міноборони Росії повідомило, що російські сили відобразили контратаки українських військ у районі Сіньківки та Маньківського тракту (15 км на схід від Куп’янська).

Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 2 1Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 2

Українські війська вели наступальні дії під Бахмутом, але 11 серпня не просунулися вперед. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжують наступальні дії у районі Бахмута. Російський військор заявив, що українські сили проводили диверсійно-розвідувальні операції в районі Ягідного (2 км на північ від Бахмута) та Берхівки. Інші російські воїнкори стверджували, що українські сили намагалися прорвати російську оборону під Кліщіївкою.

Російські війська вели наступальні операції у районі Бахмута і 11 серпня просунулися вперед. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, показують, що російські війська просувалися на південний захід у бік Берхівського водосховища (6 км на північний захід від Бахмута). Російські блогери стверджували, що російські війська покращили свої позиції в районі Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) і 10 серпня трохи просунулися на південь від Кліщіївки. Багато російських блогерів стверджували, що 11 серпня російські війська атакували біля Кліщіївки.

Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 3 2Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 3

Міноборони Росії заявило, що українські війська вели наступальні дії на лінії Авдіївка-Донецьк, але не просунулися 11 серпня. Міноборони Росії заявило, що українські війська безуспішно атакували поблизу н. п. Невельське (14 км на південний захід від Авдіївки), Старомихайлівка, Малинівка (24 км на північний захід від м. Бахмут) та Веселе (5 км на північний схід від Авдіївки).

Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 4 3Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 4

Російські війська вели наступальні операції вздовж лінії Авдіївка-Донецьк та 11 серпня трохи просунулися вперед. Геолокаційні кадри, опубліковані 11 серпня, показують, що російські війська трохи просунулися на північ від Старомихайлівки (19 км на південний захід від Авдіївки). Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Мар’їнки (на західній околиці Донецька), Красногорівки (23 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька). Російський військор стверджував, що російські сили взяли під свій контроль частину шахти «Трудівська» біля Красногорівки. Інший російський воєнкор заявив, що бойовики Міжнародної бригади «Пляма» т.зв. Донецької Народної Республіки (ДНР) встановили вогневий контроль над дорогою між Орлівкою (8 км на захід від Авдіївки) та Ластівчине (6 км на захід від Авдіївки), яка служить українською наземною лінією зв’язку (GLOC) у районі Авдіївки. Однак це твердження, швидше за все, хибне, враховуючи, що 27 липня інший воєнкор зробив ту ж заяву про той самий російський підрозділ, і наразі немає жодних ознак того, що російські сили блокують великі українські ГЛОК у районі Авдіївки. Взимку та навесні 2023 року російські воїнкори регулярно заявляли, що російські сили контролювали вогонь українських GLOC навколо Бахмута задовго до того, як вони, мабуть, це зробили.

Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 5 4Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 5

Російські сили продовжували вести обмежені наступальні операції в районі кордону Донецької та Запорізької областей та не робили заявлених чи підтверджених наступів 11 серпня. Генштаб України повідомив, що російські сили зробили безуспішні спроби відбити втрачені позиції на захід від Старомайорського та в районі Урожайного.

Українські сили продовжували наступальні операції та 11 серпня просунулися до околиць н. п. Роботине (10 км на південь від Оріхова) на заході Запорізької області. Російський воєнкор стверджував, що українські сили розширили зону свого контролю вздовж шестикілометрового фронту та трохи вглиб у районі Роботине. Російські джерела стверджували, що російські війська відбивали атаки українських наземних військ на рубежі Роботине-Вербово (до 18 км на південний схід від Оріхова). Російський військор стверджував, що російські війська відтіснили українські сили на 1,5 км від Роботине, відбиваючи українську атаку 10 серпня.

Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 6 5Карта бойових дій в Україні 12 серпня фото 6

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя