«Є люди, в яких кінцівки прострелені»: міський голова Енергодару розповів, як окупанти примушують людей підтримувати їх | Новини Запоріжжя

В тимчасово окупованому Енергодарі, де до повномасштабного вторгнення РФ в Україну жило 50 тисяч людей, наразі залишається 10 тисяч мешканців, серед яких і російські окупанти. Мирні мешканці, які залишились в місті — це переважно пенсіонери, частина з них – працівники атомної станції. Вони залишаються в місті по при тиск з боку загарбників. Крім того, виїзд містян ускладнений фільтраціями.

Про це повідомив Дмитро Орлов, міський голова Енергодару «Новинам Приазов’я».

За його словами, піший перехід займає 3-4 дні, а от якщо виїжджати з окупації на авто, то це виключно через країни Європи. Така дорога займає тиждень. Виїхавши з окупації люди розповідають про фільтрацію, яку проводять загарбники.

«Декого утримують на фільтраційних пунктах до 10 днів для якихось перевірок. Декого затримують на добу. Зараз йдуть дуже ретельні перевірки. І ці пункти контролю, де ФСБшники їх перевіряють, досить жорсткі іноді бувають», – розповів міський голова.

В місті енергетиків російські загарбники також проводять фільтрацію. Окупанти вигадують будь-які приводи для затримання. Якщо в помешканнях енергодарців загарбники не знаходять українську символіку, то можуть підкинути гранату або зброю, що стає приводом для затримання людини та утримання у катівні.

Затриманим мешканцям загарбники інкримінують «терористичні дії», хоча це звичайні цивільні люди, які працювали в бюджетній сфері чи енергетичній галузі. Відомо, що наразі 10 жителів Енергодару перебувають у катівнях.

«Окупанти знущаються, катують і таким чином примушують людей підтримувати проросійську позицію, а люди категорично проти цієї позиції. І тому відбуваються такі жахливі речі, — розповідає Дмитро Орлов. — При катуванні окупанти не нехтують електричним струмом, фізичним та психологічним тиском. Багато тих, хто вже вийшов з цих катівень, без документів в місті, тому не можуть навіть виїхати за територію населеного пункту, бо окупанти перевіряють їх. Є люди, в яких кінцівки прострелені, і мають багато таких захворювань, які, на жаль, неможливо на окупованій території вилікувати та підтримувати нормальний стан життєзабезпечення, бо окупанти мають певні обмеження з обслуговування цивільного населення».

Побиття та імітація розстрілів: встановлено особу куратора фільтраційного табору в Запорізькій області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя