Близько 2000 жителів регіону вважаються зниклими: перший в країні «Центр з розшуку зниклих за особливих обставинах» відкрили у Запоріжжі | Новини Запоріжжя

У ході бойових дій у Запорізькій області та на тимчасово окупованих територіях зникли тисячі людей. На сьогодні близько 2000 мешканців регіону у списках зниклих. Щоб підвищити результативність розшукових дій 28 грудня, у Запоріжжі відкрили «Центр з розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин».

Про це повідомляють у Національній поліції Запорізької області.

У Запоріжжі відкрили перший в Україні «Центр розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин». У центрі працюють понад 40 поліцейських – слідчі, працівники кримінальної поліції, кіберполіцейські, спеціалісти-криміналісти.

Правоохоронці опитуватимуть людей, які заявили про зникнення, проводитимуть відбір ДНК-зразків у біологічних родичів, які зникли безвісти та надалі призначатимуться судові експертизи. Крім того, будуть проводити збір та опрацювання всієї інформації для встановлення можливого місцезнаходження зниклих людей (полон, за кордоном, доказ факту загибелі).

У Центрі також встановлений компактний пристрій для швидкісної установки ДНК-профілю людини. Ідентифікація займатиме 90-106 хвилин.

«Той досвід, який ми вже здобули, дозволяє нам ефективно проводити пошукові дії, встановлювати долі наших громадян та захисників. Усі кримінальні провадження та оперативно-розшукові справи, які перебувають у підслідності поліцейських нашої області та інших регіонів, ми збираємо тут – щоб у комунікації з фахівцями якісно проводити розшукові заходи», — зазначив Артем Кісько, начальник Головного управління Національної поліції у Запорізькій області.

Якщо ви втратили зв’язок з рідними та близькими, які залишилися на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, проживали або знаходилися в місцевостях поблизу лінії зіткнення, звертайтесь до територіальних підрозділів поліції або за телефоном: 095-450-41-86 (наявні месенджери — WhatsApp, Viber, Signal).

Загарбники хочуть вивезти сотні дітей з окупованої частини Запорізької області.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя