«Армія відновлення»: у прифронтовому Запоріжжі урядовий проєкт допомагає фінансово підтримувати безробітних людей і волонтерів | Новини Запоріжжя

Завдяки державній програмі суспільно корисних робіт люди, які потребують працевлаштування, можуть знайти тимчасовий заробіток, а територіальні громади – дефіцитні робочі руки для виконання нагальних завдань.

Волонтерські організації отримали державну підтримку

Благодійний фонд «Покоління майбутнього» – одна з перших громадських організацій, що долучилася до проєкту «Армія відновлення» у Запоріжжі. Її керівник, Максим Кравчук, дізнався про таку можливість, коли відвідував засідання депутатських комісій у Запорізькій міській раді. Включення до переліку замовників суспільно корисних робіт дозволило розпочати набір працівників для плетіння маскувальних сіток і значно збільшити обсяги допомоги українським захисникам разом з партнерами фонду – об’єднанням волонтерів «Під парасолькою», яке працює з 2014 року.

На другий рік повномасштабного вторгнення потреб у військових у маскуванні ставало все більше, а от мотивованих волонтерів, які могли б безкоштовно працювати на користь армії – навпаки. Участь в «Армії відновлення» дозволила докорінно змінити ситуацію.

«Спочатку ми вирішили зрозуміти, як працює ця програма. Після консультацій з центром зайнятості спочатку офіційно працевлаштували досвідчених волонтерів, які не мали іншої фінансової підтримки, – розповідає директор благодійного фонду «Покоління майбутнього» Максим Кравчук. – Починали з десяти людей. Потім поступово стали долучати безробітних, яких спрямовував до нас центр зайнятості. На сьогодні у фонді офіційно працевлаштовано 24 людини, в тому числі – дві людини з інвалідністю. Крім того, ще працюють чимало волонтерів, яких ми, на жаль, не можемо оформити на роботу».

Організація суспільно корисних робіт з плетіння маскувальних сіток для потреб військових дозволила перетворити волонтерство у системну діяльність

«У людей є чіткий графік роботи, зарплатня. Якщо раніше запити військових відпрацьовували протягом місяця-півтора, то тепер надавати допомогу можна набагато швидше. Цим задоволені і ми, і наші захисники», – каже Максим Кравчук.

Охочі працювати є, але все менше місць, куди можна влаштуватися

Ситуація на ринку праці на території Запорізького регіону через окупацію, бойові дії та інші фактори без перебільшення є складною. Приватний бізнес, який попри наближеність до зони бойових дій та загрозу ракетних ударів продовжує працювати у прифронтовому місті, переживає найгірші часи. Проблеми з кредитуванням та експортною діяльністю, відсутність податкових пільг, релокація та кадровий дефіцит – в таких умовах намагаються вижити малі та середні запорізькі підприємці. Лише за рік кількість підприємств-роботодавців зменшилася на 45%, кажуть в обласному центрі зайнятості.

Під час економічного занепаду та закриття підприємств запит на працевлаштування навіть збільшився – через велику кількість внутрішньо переміщених осіб. На підконтрольній Україні території Запорізької області загалом зареєстровано понад 230 тисяч вимушених переселенців. Потреба у роботі для нових жителів регіону – одна з найбільш гострих і актуальних.

На сьогодні на порталі вакансій Державної служби зайнятості безробітним жителям Запорізької області пропонують 3736 вакансій. Навантаження на одну вакансію складає 22 особи.

Вдале рішення для безробітних: на сьогодні вже десятки тисяч охочих

Проєкт «Армія відновлення» – це відповідь українського уряду на проблему зростаючого безробіття. Люди працездатного віку, які з різних причин залишилися без роботи, можуть долучитися до виконання суспільно корисних і важливих для життєдіяльності країни робіт, які будуть оплачені у розмірі 1,5 мінімальних заробітних плат – 10 650 гривень на місяць (з 1 квітня сума збільшиться до 12 000 гривень).

Станом на 12 лютого служба зайнятості видала майже 88 тисяч направлень на роботи в рамках «Армії відновлення». Учасники урядового проєкту отримали 582 мільйонів гривень заробітної плати.

Серед 19 регіонів України, які долучили до цього проєкту, найбільш активними є безробітні у Донецькій (11 170 направлень на роботу), Київській (10 634), Полтавській (10 405) та Чернігівській (9 658) областях. Абсолютним лідером у реалізації програми «Армія відновлення» стала Харківська область – 17 180 направлень.

Директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков

«З початку 2024 року вже понад півтори тисячі безробітних жителів регіону отримали направлень на суспільно корисні роботи, що дозволять їм отримувати 10 650 грн гривень зарплатні за місяць», – розказав під час брифінгу директор Харківського обласного центру зайнятості Олександр Котуков. На виплати безробітним, які долучилися до «Армії відновлення», з бюджету спрямували 130,8 мільйона гривень.

На Харківщині цей проєкт реалізують у 53 громадах – майже в усіх, окрім найбільш наближених до лінії фронту. Лідерами за кількістю направлень є Харківська, Лозівська, Барвінківська міські громади.

За словами керівника центру, учасників програми насамперед залучали до ліквідації наслідків та розборів завалів після обстрілів, де комунальним службам потрібна найбільша допомога, а також доставлення гуманітарної допомоги, заготівлі дров, плетіння маскувальних сіток тощо.

У Запорізькому регіоні, окупованому на 68%, «Армія відновлення» працює у 13 громадах підконтрольної Україні території. Протягом 2023 року Запорізька обласна служба зайнятості уклала кількадесят договорів з замовниками суспільно корисних робіт: комунальними підприємствами, громадськими організаціями та благодійними фондами, а також сільськими та селищними радами. Наприклад, Широківська територіальна громада залучила з «Армії відновлення» 732 осіб, Біленьківська територіальна громада – 103 особи, а Кушугумська – 149.

Загалом у Запорізькій області було видано 2016 направлень безробітним особам на виконання суспільно корисних робіт: на рахунки роботодавцям для виплати заробітної плати спрямовано 12,2 мільйона гривень.

У новому році обласний центр зайнятості активно продовжив цю роботу: вже уклали ще 16 договорів на організацію та фінансування суспільно корисних робіт і видали 500 направлень (зокрема, 64 – для ВПО).

Закривають дефіцит комунальних підприємств і допомагають волонтерам: досвід Запоріжжя

Запорізька міська громада долучилася до урядового проєкту в квітні минулого року. З того часу щомісячно перелік замовників суспільно корисних робіт, де можуть працювати учасники «Армії відновлення», дедалі збільшується. На сьогодні це 50 різноманітних структур – комунальні підприємства, благодійні фонди та громадські організації.

Програма у Запоріжжі працює менше року. Але за цей час до програми суспільно корисних робіт долучилося понад 330 людей. Приміром, для роботи на комунальному підприємстві «Запоріжринок» спрямували понад 40 безробітних, більше 20 осіб – на КП «Титан», аналогічну кількість – на КП «Запоріжелектротранс».

«Дефіцит працівників на підприємстві присутній. Це пов’язано з багатьма факторами. Наприклад, з не дуже високою заробітною платнею та фізичною складністю роботи. Тому програма «Армія відновлення», звісно, сприяє частковому закриттю наших потреб. Люди приходять», – розказав Олексій Анохін, директор комунального ремонтно-будівельного підприємства «Зеленбуд», яке обслуговує близько 600 гектарів міських зон відпочинку у всіх районах міста (зокрема, площу і сквер Маяковського, парк Трудової слави, бульвар Шевченка, парк Ювілейний).

Після завершення тримісячного терміну суспільно корисних робіт на підприємстві троє людей залишилися працювати у штаті.

Радник міського голови Запоріжжя Геннадій Твердохлібов

«Ми дуже задоволені результатом. Комунальним підприємствам це допомагає закривати вакансії. Але важливіше, що допомога «Армії відновлення» вкрай потрібна для громадських організацій, де люди працювали на волонтерських засадах, – розповідає радник міського голови Запоріжжя Геннадій Твердохлібов, – Щомісяця кількість бажаючих долучитися зростає. Лише за перший тиждень лютого ще три організації зголосилися стати учасниками програми».

Серед громадських організацій замовниками суспільно корисних робіт стало, приміром, об’єднання «Руки допомоги», учасники якого у складі  Запорізького будівельного батальйону «Добробат» спільно з міськими службами беруть участь у розборі завалів після російських ударів, а також у відновленні постраждалого житла та соціальних об’єктів. Протягом 2023 року направлення туди на роботу від центру зайнятості  отримали  понад 50 безробітних осіб.

Ще більше півсотні людей з «Армії відновлення» долучилися до роботи у вже згаданому благодійному фонді «Покоління майбутнього».

«Армія відновлення» сприяє благодійним організаціям, які роблять все для фронту

На сьогодні «Армія відновлення» – це один з найбільш дієвих способів укомплектувати ту або іншу вакансію, кажуть в обласному центрі зайнятості. Комунальні підприємства, які мають гострий дефіцит кадрів, звертаються за допомогою і на три місяці працевлаштовують за державний кошт вмотивованих працівників. Якщо все складається, люди отримують постійну роботу.

«На одному з комунальних підприємств ми організували суспільно-корисні роботи. Спрямували туди 13 осіб: працювали два тижні, а потім їх взяли у штат», – розповідає директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

У часи закриття або призупинення діяльності приватних підприємств новими активними роботодавцями регіону стали соціальні організації – громадські об’єднання та благодійні фонди, які за кошти міжнародних партнерів або державної підтримки допомагають у працевлаштуванні людей.

Директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

«Враховуючи те, що Запоріжжя знаходиться за 35 кілометрів від зони бойових дій, ми об’єднали тих людей, які на громадських засадах роблять все для фронту, але, на жаль, досі не могли за це отримувати зарплатню. Ми розуміємо, що їм потрібно працювати, але необхідна фінансова підтримка. І це вдається зробити, наскільки можливо, з допомогою «Армії відновлення», – підсумовує Ірина Дуднік.

Завдяки цьому волонтери «Добробату», які відбудовують зруйноване, або, наприклад, актив благодійний фонд «Паляниця», який багато робить для потреб армії, можуть стати на облік до центру зайнятості і як виконавці суспільно корисних робіт в своїх організаціях отримувати невеликі кошти за волонтерську роботу.

***

Завдяки урядовому проєкту «Армія відновлення» в Україні вдалося тимчасово працевлаштувати десятки тисяч людей і спрямували на виплату зарплатні понад півмільярда гривень. Особливо корисною ця програма стала для прифронтових регіонів, які через закриття підприємств та переселення великої кількості внутрішньо переміщених осіб відчувають найбільший запит на працевлаштування та заробіток.

Лідером за кількістю учасників «Армії відновлення» стала Харківська область. Там до суспільно корисних робіт – насамперед допомоги комунальним службам – залучили  майже 20 тисяч людей.

Окупований на понад 2/3 території Запорізький регіон також дуже активний у цій програмі. З початку роботи учасниками суспільно корисних робіт стали понад 2500 безробітних громадян. Лише в Запоріжжі замовниками робіт для «Армії відновлення» стали півсотні різноманітних структур, яким таким чином допомагають подолати кадровий дефіцит.

Особливо корисним цей проєкт став для волонтерського сектору. Представники влади та обласного центру зайнятості спеціально мотивують долучатися до проєкту громадські організації та благодійні фонди, щоб підтримати волонтерів, які виконують важливу роботу для підтримки армії. Саме тому перелік замовників суспільно корисних робіт щомісячно збільшується.

Текст – Андрій Вавілов

Цей матеріал є частиною спецпроєкту про відновлення України. Проєкт реалізовано ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя