2 лютого — Стрітення Господнє: традиції та забобони, чого категорично не слід робити

2 лютого — Стрітення Господнє: традиції та забобони, чого категорично не слід робити.

2 лютого — Стрітення Господнє: традиції та забобони, чого категорично не слід робити. Фото: spzh.media

Сьогодні, 2 лютого, Православна церква України та Українська Греко-Католицька Церква, які з 1 вересня 2023 року перейшли на новоюліанський календар, святкують Стрітення Господнє. 

Стрітення Господнє у 2024 році

Це одне з дванадесятих свят, приурочене важливим подіям у житті Ісуса Христа.

Якщо у попередні роки Стрітення Господнє в Україні відзначали 15 лютого, то з переходом на новий календар, це свято, як і багато інших, «переїхало» на 13 днів раніше.

З 2024 року Стрітення Господнє Православна церква України та Українська Греко-Католицька Церква святкують 2 лютого.

Історія виникнення свята

Згідно з церковними переказами, цього дня Діва Марія та Йосип принесли новонародженого Ісуса до храму, щоб подякувати Господу. Там на них чекав Симеон Богоприємець, який і став символом народу. Він жив майже 300 років, очікуючи зустрічі з Ісусом. Ненадовго взявши малюка на руки, Симеон Богоприємець помер. Цим він визнав у Христі Визволителя, про якого йшлося у пророцтві.

Чому свято називається Стрітенням Господнім 

Стрітення Господнє.Стрітення Господнє. Фото: p-uapc.te.ua.

У старослов’янській мові «стрітення» означає «радість» або ж «зустріч». Через те, що цього дня Ісус зустрівся з Симеоном і це принесло радість.

Що робити на Стрітення

Цього дня неодмінно слід піти до храму, аби помолитися про сімейне благополуччя та зцілення хворих. 

Освячення стрітенських свічок.Освячення стрітенських свічок. Фото: vidviday.ua.

Перед початком літургії відбувається особливий «Чин благословення свічок» – над свічками читають молитву, їх окроплюють свяченою водою і роздають вірянам. Таку свічку потрібно зберігати вдома і запалювати під час молитви впродовж року.

Також на Стрітення освячують воду, яку потім вважають цілющою. 

Чого категорично не слід робити 

На Стрітення, як, до речі, і щодня, не можна сваритися та лаятися. Також цього дня заборонено прибирати, прати, працювати на городі, займатися рукоділлям.

А ще, Стрітення – не найкращий день, аби вирушати у далеку мандрівку.  

Прикмети свята

За народним повір’ям, на Стрітення зима зустрічається з весною, тому особливу увагу цього дня народні синоптики звертали на погоду. Якщо на Стрітення сонячно і відлига – весна не за горами, якщо сніжить – зима буде затяжною.

Одна з найвідоміших прикмет цього дня така: якщо півень на Стрітення нап’ється води з калюжі – весна буде ранньою і теплою.

На Стрітення львівські бабаки роблять прогноз погоди на весну.На Стрітення львівські бабаки роблять прогноз погоди на весну. Фото: rudana.com.ua.

У Львові в дитячому еколого-натуралістичному центрі на Стрітення традиційно прогнозують час приходу весни за поведінкою двох бабаків – Мишка і Марусі. Якщо день сонячний і тварини, побачивши свою тінь, лізуть спати — буде ще кілька морозних тижнів. Але якщо день похмурий, бабаки не бачать тіні й не вертаються до нори — йде рання весна. 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя