Надмірне та тривале споживання протеїнових батончиків, порошків та коктейлів, які є надзвичайно популярними серед спортсменів та людей, що прагнуть збільшити споживання білка, може нести несподівану загрозу. Зловживання цими продуктами може прискорювати біологічне старіння організму та підвищувати ризики розвитку серцево-судинних і метаболічних захворювань.
Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well, ключова проблема полягає у складі цих ультраоброблених добавок.
Чому білкові добавки можуть прискорювати старіння
Хоча протеїнові батончики та коктейлі містять багато білка, вони є високотехнологічними продуктами, що мають кілька негативних властивостей, які впливають на здоров'я клітин:
1. Високий вміст ультраоброблених інгредієнтів
Протеїнові продукти часто містять такі компоненти, пов'язані з хронічними хворобами:
- Доданий цукор та цукрові спирти.
- Штучні підсолоджувачі (наприклад, сукралоза, яка сприяє запаленню).
- Загусники, ароматизатори, барвники та стабілізатори.
Дослідження показують, що люди, які отримують від 67% до 100% калорій з ультраоброблених продуктів, були біологічно старшими майже на рік, порівняно з тими, хто споживає мінімальну кількість таких продуктів.
2. Прихований цукор та ризик запалення
Цукор не лише додає "порожніх калорій", але й прискорює старіння. Деякі протеїнові батончики можуть містити величезну кількість цукру, іноді перевищуючи рекомендовану добову норму (не більше 10% від загальної калорійності або близько 50 г на день).
Як зазначається в журналі Life, такі інгредієнти можуть сприяти розвитку метаболічних захворювань, порушувати кишкову мікробіоту і навіть бути токсичними для клітин.
3. Витіснення цільних продуктів
Надмірна залежність від батончиків і порошків призводить до того, що спортсмени споживають менше поживних речовин із цілісних джерел білка. Здоровіші харчові звички, що включають більше вітамінів, мінералів, клітковини та ненасичених жирів, безпосередньо пов'язані з уповільненням біологічного старіння.
Продукти, які варто обирати для уповільнення старіння
Хоча протеїнові добавки можуть бути корисними у дорозі або коли людина дуже зайнята, видання радить надавати пріоритет натуральним джерелам поживних речовин.
Згідно з журналом Nature Medicine, для боротьби зі старінням варто зосередитися на:
- Фруктах та овочах: Особливо ягоди та листова зелень, які знижують ризик хронічних захворювань.
- Цільнозернових продуктах: Багаті на клітковину, вітаміни групи B та залізо.
- Ненасичених жирах: Авокадо, горіхи, насіння, оливкова олія та жирна риба — сприяють здоров'ю серця та уповільнюють старіння.
- Горіхах: Допомагають підтримувати когнітивні функції та зменшують вікову втрату м'язової маси.
- Бобових: Квасоля, нут і сочевиця, багаті на клітковину.
- Знежирених молочних продуктах: Містять менше насичених жирів.
