Вартість яблук у столичних магазинах та на ринках сягнула рекордних показників і вже перевищує ціну апельсинів. Причини подорожчання – глобальні: неврожай у світі, проблеми з ринком цитрусових у Бразилії, дефіцит сховищ в Україні та зростання логістичних витрат.
Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв’ю ЦЕС, передає РБК-Україна.
Чому винна Бразилія
Однією з ключових причин зростання цін на яблука стали проблеми з урожаєм апельсинів у Бразилії – світовому лідері з виробництва апельсинового соку. Через масові захворювання дерев урожай різко впав, а разом із ним підскочили ціни на концентрат.
«Ці причини насправді починаються в Бразилії. Там через хвороби впав урожай апельсинів, зросла вартість концентрату, а слідом подорожчали й яблука, які є його замінником», – пояснив Баштанник.
Минулого сезону ціна яблук для переробки досягала рекордних 17 гривень за кілограм.
Глобальний неврожай
Ще один фактор – слабкий урожай яблук у багатьох країнах. Минулого року врожайність впала не лише в Україні, а й у сусідніх державах, зокрема в Росії, яка закриває значні ринки постачання.
«Це глобальна історія – Бразилія, Європа. Урожай був низьким скрізь», – зазначив експерт.
Проблеми зі зберіганням в Україні
Україна також відчуває дефіцит холодильників та овочесховищ після втрати частини південних регіонів, де були основні потужності для зберігання.
«Вирощувати ми вже навчилися, а от якісно доробити, зберігати й продавати – ще ні. Це наш слабкий бік», – наголосив Баштанник.
Через це власні запаси яблук в Україні швидко закінчуються вже навесні, і ринок заповнюється імпортом із Польщі, Італії та інших країн.
Чому імпорт теж дорожчає
Європейські яблука також подорожчали – через ті ж глобальні причини: дефіцит апельсинового концентрату, слабкий урожай, високий попит.
До цього додаються логістичні витрати, розмитнення та торгові націнки, що в підсумку значно збільшує кінцеву ціну для українського споживача.
«От і виходить, що спочатку восени та взимку ми ще маємо своє яблуко, а навесні й улітку воно майже закінчується. Тоді вже доводиться імпортувати, і ціна росте», – пояснив Баштанник.
Чи подешевшають яблука восени
Очікується, що з вересня, після збору нового врожаю, ціни трохи знизяться. Втім, повернення до рівня позаминулого року вже не буде – через обмежені можливості зі зберігання та загальний дефіцит.
До кінця року може виникнути новий дефіцит, якщо врожай швидко розпродадуть без належних сховищ.
Як змінилися ціни
За даними Держстату, у червні 2025 року яблука подорожчали за рік майже утричі (+195,5%) і сягнули в середньому 79,5 гривень за кілограм – дорожче, ніж апельсини.