Названы продукты, которые вредят кишечнику (фото: Freepik)
Деякі продукти, які часто входять до раціону, можуть негативно впливати на стан кишківника, порушуючи роботу травної системи, викликаючи запалення та дисбаланс мікрофлори.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Продукти, яких варто уникати
Регулярне вживання наступних продуктів може сприяти запаленню в слизовій оболонці кишківника та проблемам з обміном речовин, згідно з Verywell health:
- Оброблені харчові продукти: Ці продукти часто містять добавки, консерванти та рафінований цукор, які можуть порушити мікробіом кишківника. Вони також, як правило, мають низький вміст клітковини, необхідної для здорового травлення.
- Штучні підсолоджувачі: Містяться у дієтичних напоях та продуктах без цукру. Вони можуть негативно впливати на кишкові бактерії, погіршувати метаболізм глюкози та змінювати баланс мікробіоти, що може призводити до здуття живота або газоутворення.
- Смажена їжа: Жирна та смажена їжа важко перетравлюється і може подразнювати слизову оболонку кишківника, сприяючи запаленню та травному дискомфорту.
- Червоне та оброблене м'ясо: Надмірне вживання може негативно вплинути на кишкові бактерії та сприяти запаленню. Обмеження їх споживання допомагає підтримувати збалансований мікробіом.
- Надмірне вживання алкоголю: Може пошкодити слизову оболонку кишківника та зменшити популяцію корисних бактерій, що призводить до проблем з травленням.
Продукти, корисні для кишківника (Пробіотики та Пребіотики)
Для підтримки здоров'я кишківника та балансу мікрофлори рекомендується включити до раціону такі продукти:
- Йогурт: Містить багато живих пробіотичних культур, які допомагають збалансувати кишковий мікробіом, полегшити здуття живота та підтримують травлення.
- Кефір: Ферментований молочний напій із широким спектром пробіотиків (більше штамів), ніж йогурт. Він сприяє здоровому травленню та підтримує імунну систему.
- Квашена капуста: Багата на пробіотики та клітковину, які живлять корисні кишкові бактерії.
- Кімчі: Гостра корейська страва з ферментованих овочів, багата на пробіотики та пребіотики. Процес ферментації також підвищує вміст вітамінів та антиоксидантів.
- Фрукти та овочі, багаті на клітковину: Такі як яблука, банани, спаржа та броколі. Вони діють як пребіотики, живлячи корисні бактерії в кишківнику.