Прорив у лікуванні діабету: вчені довели несподівану користь манго

Прорыв в лечении диабета: ученые доказали неожиданную пользу манго

Фото: Чому манго корисно вживати (Freepik)

Вчені повідомили, що існує один солодкий фрукт, який може допомогти в профілактиці діабету ІІ типу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на допис професора та дієтолога Олега Швеця у Facebook, який посилається на нове дослідження Гарварду.

Ключові результати дослідження манго

Переддіабет — це стан, при якому рівень цукру в крові вищий за норму, але ще не досяг рівня діабету 2 типу. Вчасна профілактика має вирішальне значення, адже в Україні, де офіційно діагностовано понад 1,2 млн випадків діабету, близько 90% припадає на ІІ тип.

  • Метод дослідження: Учасників з переддіабетом розділили на дві групи: одна щодня отримувала свіже манго протягом 24 тижнів, інша — низькоцукровий батончик-гранола (контрольна група).
  • Основний висновок: Щоденне вживання манго значно покращило як короткостроковий, так і довгостроковий контроль рівня глюкози в крові.
  • Метаболічні переваги: У "мангової" групи було виявлено підвищення чутливості до інсуліну, зменшення проявів інсулінорезистентності та позитивні зміни у складі тіла (зменшення кількості жиру) порівняно з контрольною групою.

Манго виявилося значно кориснішим, ніж батончик-гранола з низьким вмістом цукру, що вказує на очевидні метаболічні переваги фрукта.

Потенціал манго

Користь манго пояснюється наявністю потужних біоактивних сполук, зокрема каротиноїдів, аскорбінової кислоти (вітамін С), харчових волокон, фенольних сполук, галової кислоти та кверцетину. Саме ці компоненти можуть сприяти його здатності протистояти переддіабету.

Науковці зазначають, що майбутні дослідження мають вивчити ширші переваги споживання манго для здоров'я, включаючи його вплив на метаболічні шляхи та експресію генів.

 

 

Джерело

Новини Запоріжжя