Зруйновані будинки, замінована територія та регулярні обстріли: як виглядає деокуповане село у Запорізькій області, — ФОТО | Новини Запоріжжя

На початку червня стало відомо про те, що Сили оборони деокупували село Новодарівка Малиновської сільської громади Пологівського району. До початку повномасштабного вторгнення в населеному пункті було 10 будинків, в яких жили переважно люди похилого віку. Після того, як у селі погосподарювала «армія асвабадітєлєй», тут залишилися стіни від двох-трьох будинків. Решті більше немає.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Зараз Новодарівка — це тилове село, і до ворожих позицій лише три кілометри. Тут регулярно чути свист мін. Між «виходом» снаряда та «прильотами» – секунди. Населений пункт військові російської армії захопили 17 квітня 2022 року. На той момент усі місцеві жителі вже виїхали із населеного пункту.

«Це село 110 бригада пробувала звільнити ще у лютому 2023 року, але ворог тут дуже сильно закріпився: окопався, замінувався. Якщо з нашого боку є, можна сказати, чисті території й лише мінні поля, то на захоплених ворогом територіях – лише деякі чисті поля, а все решта – замінована. Заміновано все: будинки, двори, узбіччя. Ворог дуже активно використовує дистанційне мінування. Саме тому просуваємось досить складно, важко і повільно», – каже пресофіцер Запорізької окремої бригади територіальної оборони Даміан.

Півтора місяця тому, 4 червня 2023 року, Новодарівку звільнила 110-та бригада разом із механізованими підрозділами Збройних сил України. Село на лінії фронту і було під постійним ворожим обстрілом, тому сильно зруйноване.

Коли село було окуповано, військові РФ викопали безліч окопів та траншей. Міни, встановлені російськими військовими, лежать уздовж дороги. Зараз у полях стоять таблички з відповідними позначками чи стрічки різного кольору, що свідчать про те, що ділянка замінована.

«Ходити можна лише по коліях від машин. Де бачите, що машина проїхала, туди й ступайте. На узбіччя сильно не заходьте, в поля взагалі не можна, якщо ноги потрібні», – каже Даміан.

Над селищем кружляють ворожі безпілотники. За словами українських військових, загарбники не залишають спроб повернути Новодарівку.

У будинках місцевих жителів окупанти рили «нори». Так, в одному з будинків величезна дірка у підлозі, обкладена мішками. Вниз можна спуститися по драбині.

«У будинках росіяни рили нори, так звані сховища підземні. Просто з будинків ведуть ходи до позицій. Село було саме на лінії зіткнення», – каже пресофіцер бригади територіальної оборони.

У кімнаті чимало речей із написом «армия России» або вказаний полк. На стінах – позивні та назви російських міст.

В одному із приватних будинків, за бур’янами, стоїть повністю зруйнована господарська споруда. Її росіяни використовували як схрон. У ній вириті «нори», замість вікон та дверей – кулеметні позиції.

Головна «визначна пам’ятка» деокупованого села — ворожий танк Т-72, підбитий нашими військовими під час боїв за Новодарівку. Він стоїть прямо на дорозі, за кілька метрів від нього – там, де ходити не дуже бажано, – прикопано членів екіпажу.

«Чітко влучили в борт. Від вибуху башта танку злетіла метрів на 15, перевернулась і впала на нього знову», – показує ворожий металобрухт Даміан.

В іншому кінці села у бур’яні стоїть російська БМП, яка також була знищена під час бою.

За словами пресофіцер Запорізької окремої бригади територіальної оборони під час визволення Новодарівки російська армія зазнала значних втрат. Крім того, військові кажуть, що рота росіян, яка стояла у селі, розбіглася.

За тиждень після звільнення, 11 червня, в районі Новодарівки росіяни підірвали дамбу, що призвело до затоплення вздовж берегів річки Мокрі Яли. Проте на ведення наступальних дій Сил оборони Таврійського напрямку це не вплинуло

Варто зазначити, що в селах Малинівської громади, куди входить і деокупована Новодарівка, продовжують жити люди. У Малинівці досі мешкає п’ятеро людей, у Полтавці – 17, і ще в одному селі – п’ять. Голова громади Володимир Шиша каже, що намагається щотижня їздити в села, щоб привезти місцевим мешканцям гуманітарну допомогу. Люди другий рік живуть під обстрілами, але їхати не хочуть. За словами Володимира Шиша, у цих населених пунктах усі будинки або знищені, або пошкоджені.

Зруйновано будинки, фермерське господарство та знищено врожай пшениці: наслідки ворожих обстрілів по Запорізькій області, — ФОТО.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя