«Заїдаємо» стрес: чому це відбувається і як перестати?

Є таке поняття, як заїдання стресу. Воно пояснюється тим, що їжа справді здатна піднімати нам настрій. Але, на жаль, практика заїдання стресу неминуче веде до набору зайвих кілограмів, та й порушення здоров’я загалом. Будь-який психолог скаже, що це не лише фізіологічне, а й психологічне порушення. Чому люди так часто «заїдають» негативні емоції і як перестати це робити?

 Що таке стрес і чому ми його заїдаємо?

Будь-яка стресова ситуація – сварка з близькими людьми, проблеми на роботі, фінансові провали, хвороба та інші неприємності – обов’язково супроводжується викидом у кров великої кількості гормону адреналіну. І саме адреналін вивільняє велику кількість глюкози, яка попередньо відкладається в тілі, — щоб використовувати її як енергію для активності (фізичної чи розумової).

Різкий стрибок глюкози спочатку пригнічує апетит, і, як правило, в стані нервової напруги більшості людей їсти зовсім не хочеться. Але різке підвищення рівня цукру в крові призводить до такого ж різкого та швидкого його зниження, і згодом нам відразу ж захочеться підкріпитися якимись швидкими вуглеводами у вигляді шоколаду, батончика, печива, тістечка тощо.

Ще один гормон, який бере активну участь у механізмі будь-якої стресової ситуації — це кортизол. Він потрібен для того, щоб звузити судини, тоді як адреналін підвищує серцебиття. Але кортизол, крім звуження судин, ще й провокує зниження настрою, апатію, дратівливість, тривожність і навіть агресію. Тут, знову ж таки, ми намагаємося з’їсти щось солодке, пысля чого у нас підвищується настрій, настає почуття насичення та задоволення. І навіть реальні проблеми відступають на другий план.

Як навчитися не заїдати стрес?

Насправді, навіть якщо ви звикли використовувати їжу як «посередника» між вашими емоціями і стресовою ситуацією, вчіться не робити цього. Впоратися зі стресом та негативними емоціями можна й іншими способами.

Усвідомте проблему «заїдання» стресу

Проаналізуйте свою поведінку у різних стресових ситуаціях. Якщо при найменшій неприємності ваша рука тягнеться до шоколадки, ви — «емоційний їдок», ним саме у вашому випадку заїдання стресу може стати справжньою проблемою, яка може призвести до порушення нормальної харчової поведінки. Ви маєте повністю усвідомлювати, що така проблема має місце — лише тоді можна намагатися шукати шляхи її вирішення без участі їжі.

 Повноцінно поїжте

Здавалося б, парадоксальна порада, але вона дієва! Не тягніться за печивом, тістечком, шоколадкою, чашкою чаю або кави з великою кількістю цукру та іншими шкідливими перекусами. Краще використовуйте як боротьбу зі стресом повноцінний прийом їжі, що включає калорійні, але не шкідливі продукти. Калорії послужать джерелом енергії для організму, до того ж під час стресу наш організм втрачає вітаміни, мікро- та макроелементи та інші корисні речовини.

 Шукайте шляхи вирішення

Якщо ви справді зіткнулися з проблемою, яка потребує вирішення, шукайте саме його. Але не за допомогою шоколадок, а за допомогою напруженої роботи думки. Рішення не приходить? Просіть допомоги у близьких, друзів, знайомих, колег, фахівців у цьому питанні. Чим більше сил ви віддасте пошуку вирішення проблемної ситуації, тим менше їх залишиться на самі емоційні переживання. І повірте, коли рішення знайдеться, ви будете неймовірно горді собою без будь-якого заохочення їжею.

 Відволікайтесь

Перебуваючи в стані стресу, не сидіть вдома на дивані перед телевізором і з тарілкою на колінах. Поміняйте обстановку, позбавтеся рутини: вирушайте на прогулянку, виїжджайте за місто, виходьте з друзями. Відмінний спосіб зняти нервову напругу — піти на тренування, в зал, басейн, вирушити на пробіжку або просто прогулятися швидким кроком. До речі, зміна обстановки в більшості випадків активізуватиме діяльність мозку і сприятиме пошуку вирішення проблеми.

Всі ці поради справді допоможуть впоратися з «емоційним переїданням» та звільненням від стресу за допомогою їжі. Та й ваше здоров’я швидше прийде в норму, а форми тіла зміняться на краще, якщо ви навчитеся справлятися зі стресом іншими способами.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя