Заганяють техніку по зерну: у Запорізькій області ворог забрав склади під військову техніку | Новини Запоріжжя

До повномасштабного вторгнення в Мелітопольському районі була велика кількість сільгоспвиробників. Після окупації деякі з них пішли на співпрацю з ворогом, інші виїхали на підконтрольну Україні територію, а деякі під тиском вимушено перереєстрував свої підприємства і залишився працювати на окупованій території.

Про це повідомив голова Приазовської селищної ради Андрій Солопов «Новинам Приазов’я».

За словами голови громади, окупаційні чиновники знають, хто з підприємців виїхав з окупації та чиї землі пустують. Такі землі визнаються безхазяйними, покинутими й розподіляються між людьми, які активно підтримує Росію.

У підприємців також відбирають майно, на яке немає документації. За словами Солопова, це стосується як техніки дрібних фермерів, так і складських приміщень, на які не встигли оформити право власності до повномасштабного вторгнення.

«Немає документів – забирають. Треба доводити, що це твоє збіжжя, що це ти його сюди поклав, маєш права на це. Є такі випадки, коли забирають складські приміщення під військову техніку. Навіть є такі випадки, що є склад, є продукція, яка в цьому складі, цікаве місце, великий ангар, забрали ключі, загнали техніку, прямо по зерну, по всій цій продукції господарства», – розповів Солопов.

На окупованій частині Запорізької області фермери збувають свою продукцію за низькими цінами. На всій окупованій території існує єдиний державний закупник. Всі сільгосппідприємства мають реєструвати обсяги збіжжя в системі, щоб відображати свої врожаї. І для того, щоб за більш-менш вищою ціною здавати, продавати продукцію.

«Ціни різняться, але вони в 3-4 рази нижчі ніж ті, за якими могли наші сільгоспвиробники продавати свою продукцію у 2021 році й взагалі, коли там був контроль нашої держави на цій території», – зазначив Солопов.

Масово викрадають людей: що відбувається на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя