У Запоріжжі затримали двох агенток ФСБ, які «полювали» на ППО та «зливали» дані українських військових | Новини Запоріжжя

Кіберфахівці Служби безпеки викрили двох агенток ФСБ у Запоріжжі, які розвідували бойові позиції системи протиповітряної оборони ЗСУ та передавали агресору установчі дані українських захисників.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Так, одна із фігуранток справи намагалась дізнатись локації зенітно-ракетних комплексів ППО на прифронтовій території Запорізької області. Також вона «зливала» ФСБ прізвища та номери телефонів своїх родичів-бійців ЗСУ та їхніх бойових побратимів, які воюють на передовій.

Крім цього, під час «дружніх розмов» російська агентка записувала на диктофон свої розмови з військовими про тактику дій на полі бою, а потім надсилала ці аудіофайли окупантам.

Інша підозрювана обходила прифронтову місцевість та фіксувала місця тимчасового базування особового складу та військової техніки ЗСУ.

За кожне виконане завдання російська спецслужба надсилала на банківські картки своїх агенток до 6 тисяч гривень. Оскільки їх викрила ще на початку підривної діяльності, вдалося убезпечити підрозділи Сил оборони.

Двох запоріжанок затримали у власних помешканнях. За даними слідства, їх влітку цього року дистанційно завербував представник ФСБ. У поле зору російської спецслужби вони потрапили через підписку на російські Telegram-боти, які збирають розвіддані про ЗСУ. Під час обшуків в них вилучили телефони, які вони використовували для зв’язку з агресором.

Наразі вони перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення за держзраду, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Контрнаступ ЗСУ: бійці просунулися на заході Запорізької області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя