У Запоріжжі жінку з дитиною під час тривоги не впускали до укриття: у мерії розпочали службове розслідування, – ФОТО, ВІДЕО | Новини Запоріжжя

У департаменті освіти та науки Запорізької міської ради розпочали службове розслідування щодо інциденту у гімназії №45 щодо недопуску містян з дітьми до укриття під час повітряної тривоги.

Про цей випадок у соціальній мережі вчора, 23 січня, повідомила громадська активістка, голова ГО «Хочу вчитись» Катерина Звєрєва.

«Зі слів людей, укриття було в черговий раз закрито, від чого вони вже не стали стримувати емоції і записали на відео все , що там відбувалось. Власне, в укриття людей не пускали, а дали стояти в коридорі перед укриттям. Причина, чому не пускають в нове відремонтоване укриття – це те, що сюди ще не приїжджала комісія, яка має його прийняти», – розповіла Звєрєва, коментуючи відео, яке їй надіслали підписники, і закликала представників влади та посадових осіб усунути всі перешкоди до доступу людей в укриття.

Авторка відео Вікторія Карцан розповідає: почала регулярно ходити до укриття під час оголошення повітряної тривоги, коли разом з нею перебуває трирічна онука. Втім, вже тричі не могла потрапити до безпечного сховища гімназії через закриті двері.

«Вчора вранці, у 5:40,  ми з онукою прийшли до єдиного біля нашого будинку укриття гімназії №45. Але вхід був зачинений, одразу потрапити всередину ми не змогли. Довелося стукати у двері. Такі ж випадки були 8 та 13 січня», – розповіла жінка. Після інциденту вона звернулася зі скаргою до громадської організації.

На інцидент відреагували у Запорізькій міській раді. За словами заступника міського голови Анатолія Васюка, того ж дня до гімназії з’ясовувати обставини ситуації поїхали представники районного відділу департаменту освіти та науки.

«Ми моніторимо соціальні мережі і перевіряємо всі випадки, про які повідомляють, щодо доступу до безпечного перебування населення під час повітряної тривоги. У деяких випадках інформація підтверджується, у деяких – ні, – розповів Анатолій Васюк. – Порядок дій щодо знаходження людей в укриттях був розроблений ще на початку війни, але бачимо в деяких випадках він дає збій».

Відтак міська влада прийняла рішення і дала доручення департаменту освіти та науки провести службове розслідування, з’ясувати всі обставини інциденту і прийняти відповідні рішення.

Найпростіше укриття гімназії №45 знаходиться в окремій будівлі, яким ще з 1977 року на правах оренди користується комунальна дитячо-юнацька спортивна школа №7. Цілодобово у приміщення на випадок оголошення чергують одразу дві людини – представниці обох установ.

«Чесно кажучи, у мене неоднозначне враження від того відео. Було видно, що є непорозуміння зі співробітниками гімназії та ДЮСШ. Мене дуже вразило спілкування цих працівників з населенням. Розуміємо, що у кожного є свій психоемоційний стан, як у населення, так і у працівників…, – зазначив заступник міського голови і наголосив, що укриття мають бути завжди у вільному доступі для населення. – По всій системі закладів освіти ще раз проведемо інструктаж щодо алгоритму дій під час оголошення повітряної тривоги, реєстрації та супроводження людей до сховища. Це неприйнятно, якщо під час тривоги спочатку відбувається реєстрація, а лише потім допуск людей до укриття».

Укриття гімназії №45 капітально відремонтували наприкінці грудня за кошти субвенції з державного бюджету та місцевого бюджету. За словами Анатолія Васюка, вартість робіт в укриття на сьогодні склала 1,31 мільйона гривень.

«Зараз відбуваються процеси, пов’язані з введенням в експлуатацію всіх капітальних ремонтних робіт. В єдину реєстраційну систему подаються дані, завантажуються документи, очікується експерти, які виїжджають на об’єкти і поступово перевіряють і вводять в експлуатацію», – розповіла директорка департаменту освіти та науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк.

Керівниця міської освіти підтвердила, що укриття навчального закладу поки що не введено в експлуатацію. Втім, вона підкреслила, що це не має обмежувати доступ до приміщення сховища.

«Я ще раз наголошу для керівників закладів освіти міста Запоріжжя, що навіть під час виконання поточних або капітальних ремонтів все одно має бути вільний доступ до укриттів», – зазначила Юлія Погребняк. – Психологічний стан людей зараз дуже різний. Тому персональна відповідальність представників системи освіти – це і психологічна підтримка, в тому числі. Чого на відео представників громади ми просто не побачили. Це неприпустимо».

Як розповіла директорка Запорізької гімназії №45 Антоніна Мєркіна, оновлене укриття площею 309 квадратних метрів згідно дозволу ДСНС через відсутність другого виходу розраховане на перебування 50 людей під час формату змішаного навчання. Коли з’явиться другий вхід, всередині зможуть навчатися 500 людей.

За її словами, інцидент з допуском до укриття – це прояв непорозуміння та людського фактору. Керівник закладу припускає, що жінка могла переплутати вхідні двері, бо їх у будівлі ДЮСШ декілька, але не всі працюють. Або ж могла не дочекатися, поки черговий відкриє двері. І зазначає, що на той момент в укритті вже знаходилися інші люди, яких до цього без проблем впустили.

«На початку війни в укритті було по 800 людей. Приходили навіть з домашніми тваринами. Люди були задоволені і вдячні, – каже Антоніна Мєркіна. – Раніше у нас не було таких прикрих інцидентів».

Як розповіли у департаменті освіти та науки Запорізької міської ради, у Хортицькому районі майже в усіх закладах освіти (крім школи №24 та ліцею №99) є оновлені найпростіші укриття у підвалах. У більшості з них у 2023 році провели ремонт. Планується, що до кінця 2024-го відремонтованими укриттями будуть облаштовані всі заклади загальної середньої освіти Хортицького району.

«Вже тиждень навчаються у такому форматі»: в одній зі шкіл Широківської громади діти повернулися за парти

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя