В Україні з 1 жовтня відновлюють штрафи за торгівлю без касових апаратів

В Україні з першого жовтня відновлюють штрафи за торгівлю без касових апаратів -

В Україні з першого жовтня відновлюють штрафи за торгівлю без касових апаратів — фото: gettyimages/seksan Mongkhonkhamsao

В Україні з 1 жовтня відновлюються штрафи за торгівлю без касових апаратів. Йдеться про необхідність для підприємців застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Про це повідомляє RADA.zp.ua з посиланням на голову фінансового комітету Ради Данила Гетманцева в ефірі «Українського радіо».

Гетманцев звернувся до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З першого жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені.

За його словами, планові перевірки бізнесу відновлені не у повному обсязі. Перевірки стосуються певних груп платників податків. Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Повернення штрафів

Верховна рада ухвалила урядовий закон про повернення довоєнної системи податків з 1 серпня, який передбачає скасування двох відсотків податку для ФОПів та повернення 5%.

З першого серпня дозволяються перевірки для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг.

З першого жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але є звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях (окрім торгівлі підакцизними товарами).

Державна податкова служба перевіряє використання РРО підприємцями та штрафує у разі виявлення порушень. Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень:

  • Перше порушення: 100 відсотків від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями;
  • Друге та наступні порушення: 150 відсотків від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя