За чотири місяці щонайменше 8 оборонців, що здались в полон, були розстріляні загарбниками в Запорізькій області | Новини Запоріжжя

Час від часу в мережі з’являються відео, на яких російські військові розстрілюють українських захисників, які здались в полон. Наразі правоохоронці розслідують вбивства щонайменше 8 українських військових страчених на території Запорізької області.

Про це повідомив Микита Ковалевський, начальник відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Запорізької обласної прокуратури повідомляють «Новини Приазов’я».

У грудні минулого року було розпочато розслідування двох кримінальних проваджень за фактами розстрілу українських військових. 29 листопада біля села Новопрокопівка Токмацької громади ворожі війська прикрились трьома військовими зі складу 117-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, як «живим щитом».

«Вони вибули зі строю внаслідок потрапляння у полон під час героїчного стримування навали переважаючих сил Росії. Ці події зафіксовані на відео, зробленому з використанням БпЛА. В результаті вказаних злочинних дій вбито одного військовополоненого. Доля ще двох військових залишається невідомою у зв’язку з активними бойовими діями на цій території», – повідомив Ковалевський.

Ймовірно, до цього воєнного злочину причетні військовослужбовців зі складу 234-го десантного полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ РФ. Наразі цю версію перевіряють слідчі.

Також розслідуються обставини розстрілу трьох захисників України із 82-ї десантно-штурмової бригади біля Роботиного Токмацької громади 16 грудня 2023 року.

Ще два кримінальних провадження були відкриті вже цього року. Перший випадок стався 6 січня поблизу села Новодарівка Пологівського району. Тоді російські загарбники розстріляли майже впритул пораненого українського військового.

«Після бою з переважаючими силами Росії один з українських оборонців, який ніс службу у 226-му батальйоні 127-ї окремої бригади Сил територіальної оборони України, внаслідок поранення потрапив у полон. Тим самим він набув статусу захищеної особи, після чого був вбитий військовослужбовцем країни-агресорки з використанням автоматичної зброї майже впритул», – повідомив він.

Інформація щодо вказаного воєнного злочину, була отримана під час допиту військовополонених ЗС РФ. Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Друге провадження, порушене цього року, стосується вбивства трьох українських військових з 82-ї десантно-штурмової бригади. Російські військові скоїли цей злочин 18 лютого поблизу Роботиного. За це їм загрожує довічне ув’язнення, кажуть в прокуратурі.

«Після бою внаслідок отриманих поранень українські захисники здалися в полон та набули статусу захищених осіб, після чого їх розстріляли з автоматичної зброї. Вказану подію також зафіксовано на відео з БпЛА. На цей час перевіряється інформація щодо причетності різних підрозділів ЗС РФ до вчинення вказаного злочину», – додав Ковалевський.

Били з авіації, РСЗВ та атакували дронами: минулими вихідними загарбники завдали майже 900 ударів по Запорізькій області, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя