Ухвалено рішення у справі кінотеатрів «Мультиплекс», яких звинувачували в несплаті податків

Ухвалено рішення у справі кінотеатрів "Мультиплекс", яких звинувачували у несплаті податків.

Ухвалено рішення у справі кінотеатрів "Мультиплекс", яких звинувачували у несплаті податків. Фото: Klaus Vedfelt, gettyimages.com

Прийшли до консенсусу у справі мережі кінотеатрів «Мультіплекс». Компанія у повному обсязі погасила борги перед бюджетом та кримінальні справи закрили.

У чому звинувачували «Мультіплекс»

Почалося все з того, що в лютому 2023 року Бюро економічної безпеки (БЕБ) порушило кримінальну справу за статтею «ухилення від сплати податків», оскільки мережа кінотеатрів «Мультиплекс» невчасно сплатила єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Компанія «М-Кіно», яка володіє мережею кінотеатрів «Мультіплекс», повідомила, що вони просто скористалися правом на розстрочку при виплаті ЄСВ, яку надала держава. З початку повномасштабної війни бізнес тимчасово не працював, тому компанія не мала можливості оплачувати ЄСВ у повному обсязі. Справа в тому, що із 29 кінотеатрів, які мережа мала до початку вторгнення, три були закриті, а вісім — отримали різного ступеня пошкодження через агресію ворога, пишуть «Українські новини».

Частково компанія податки все ж таки платила – за 2022-2023 рік це булв понад 31 мільйон гривень податків і в тому числі понад 20 мільйонів гривень податку ЄСВ.

Проте за матеріалами аналітичного підрозділу БЕБ слідство відкрило кримінальну справу щодо «ухилення від сплати податків», у тому числі щодо невчасно сплаченого ЄСВ у розмірі 5 мільйонів. Згодом за фактом несплати податків іншою компанією групи було також розпочато кримінальне провадження щодо несплати податків. Загалом у рамках двох справ йшлося про понад 10 млн гривень заборгованості. І БЕБ почало встановлювати, чи мала «М-Кіно» можливість сплачувати податки.

Як все вирішилося

Влітку в Офісі Президента запрацювала координаційна платформа, яка зайнялася відносинами із бізнесом. У тому числі обговорювали і кейс «Мультіплексу». Після зустрічі з’явився консенсус.

Як повідомили у ВЕБ, компанія погодилася на співпрацю та погасила борг перед державою ще до вручення підозри її посадовцям. Детективи направили до суду два клопотання щодо звільнення відповідальних осіб компанії від кримінальної відповідальності. До бюджету відшкодовано близько 10 мільйонів гривень.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя