У Запоріжжі роблять безкоштовне протезування: хто може звернутися і як усе відбувається

У Запоріжжі роблять безкоштовне протезування: хто може звернутися і як усе відбувається -

У Запоріжжі роблять безкоштовне протезування: хто може звернутися і як усе відбувається — фото: facebook.com/BraveStepUA

У 2023 році в Запоріжжі відкрився перший центр протезування «Сміливий крок», де безкоштовно за державною програмою допомагають людям з ампутаціями. RADA.zp.ua дізнався в центрі, хто до них може звернутися, які процедури проходять пацієнти і чи є вже перші результати роботи.

Як відкрили центр протезування у Запоріжжі

Клініка Святого Миколая надала під центр протезування одне зі своїх приміщень, розширила його територію і тепер там простора майстерня протезистів, лабораторні меблі і тренувальні поверхні для навчання користування протезом.

Навесні 2023 року протезний центр отримав грант на 52 000 євро від посольства Словаччини. На ці кошти закупили спеціальне обладнання: установки для шліфування куксоприймачів, робочі місця для глибокої витяжки з інтегрованим насосом, робоче місце для робіт з ламінування, шарошечно-полірувальний станок.

Доукомлектувати центр допомагали ще благодійні організації, громадські організації. 

Ще до офіційного відкриття центр протезування надавав консультації пацієнтам, які користуються протезами кінцівок тривалий час, а також видавав безоплатно ортези вимушено переміщеним особам за відповідними документами.

Відкрився центр 22 вересня 2023 року.

У центрі в грудні протезуються вже 17 осіб

Як розповіли нам в центрі «Сміливий крок», у грудні в них протезуються 17 осіб. Переважна більшість з них – це ветерани, які мають ампутації нижніх кінцівок (вище та нижче коліна), частина з них – цивільні. Шестеро осіб мають ампутації верхніх кінцівок (кисть, передпліччя, вичленення плеча). 

Протезують не тільки дорослих, а і дітей. Свій протез вже отримала 6-річна дівчинка з Запорізької області. 

До центру за протезом кінцівки звертаються не тільки мешканці Запоріжжя та області, а й ампутанти з усіх куточків України.

Як потрапити у центр протезування у Запоріжжі

  1. Зателефонувати за номером – 063-160-53-37 та передає свій запит, записатися на очну консультацію.
  2. На консультації протезист оглядає куксу, ступінь загоєння ран, фізичну підготовку пацієнта до протезування, розповідає про тип протеза і строки встановлення.
  3. Пацієнт збирає документи (у наступному пункті розкажемо, які потрібні документи), надає документи в центр, заключає договір.
  4. Протезист робить зліпок.
  5. Зі зліпка формується гіпсовий позитив.
  6. З позитиву з ортокрилової смоли і карбону виготовляється куксоприймач.
  7. Примірки.
  8. Навчання з користування протезом. Останні підгонки, якщо кукса пацієнта змінилася за період проетзування.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от СМІЛИВИЙ КРОКЗапоріжжя🇺🇦 (@bravestepua)

Які документи потрібні для протезування

Для дорослих:

Які документи потрібні для протезуванняЯкі документи потрібні для протезування — фото: facebook.com/BraveStepUA

Для дітей:

Які документи потрібні для протезуванняЯкі документи потрібні для протезування — фото: facebook.com/BraveStepUA

Для учасників бойових дій:

Які документи потрібні для протезуванняЯкі документи потрібні для протезування — фото: facebook.com/BraveStepUAУ Запоріжжі роблять безкоштовне протезування: хто може звернутися і як усе відбувається фото 1У Запоріжжі роблять безкоштовне протезування: хто може звернутися і як усе відбувається фото 1Які документи потрібні для протезуванняЯкі документи потрібні для протезування — фото: facebook.com/BraveStepUAЯкі документи потрібні для протезуванняЯкі документи потрібні для протезування — фото: facebook.com/BraveStepUA

Як часто треба замінювати протез

Протез видається дорослій людини – 1 раз на 3-4 роки, а дітям – видають на рік. Якщо це, то кожні 3 місяці.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя