Результати експериментального проєкту: дві родини з окупованого Мелітополя отримали компенсацію за зруйноване через бойові дії житло | Новини Запоріжжя

У Запорізькій області дві родини з окупованого Мелітополя отримали державну компенсацію за зруйноване через бойові дії житло в рамках експериментального урядового проєкту.

Про це повідомляє «Перший Запорізький» з посиланням на департамент житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, на сьогодні в Україні діє державна програма «єВідновлення». З її допомогою власники зруйнованого через бойові дії житла, яке не придатне для подальшого проживання, можуть отримати компенсацію – грошовий сертифікат для придбання нової оселі.

Про алгоритм дій для отримання житлового сертифікату та досвід жителів Запорізького району, які змогли отримати компенсацію від держави та придбати нову оселю, ви можете дізнатися у статті за посиланням.

Взяти участь в урядовій програмі можуть громадяни, які втратили своє житло через бойові дії після 24 лютого 2022 року. У нашій області наразі право на компенсацію можуть реалізувати жителі Запорізького району, а також Воздвижівської сільської  територіальної громади і частини населених пунктів Преображенської громади Пологівського району.

Однак цього року уряд реалізував тестовий проєкт і дав можливість отримати сертифікат власникам зруйнованого житла на території тимчасово окупованого Мелітополя. За підсумками експерименту комісія розглянула чотири заяви і станом на 1 квітня погодила видачу двох житлових сертифікатів на загальну суму у 6,1 мільйона гривень.

Загалом було подано п’ять заяв, з яких розглянули чотири: дві отримали погодження, по одній – відмовлено, по одній розгляд зупинено. Розгляд ще однієї заявки триває.

В уряді розповіли, що на прикладі Мелітополя напрацювали механізм, який дозволить дистанційно підтверджувати факт руйнації житла людей, які виїхали з окупованих населених пунктів. Тож тепер сподіваються, що після вдалого експерименту цю практику вдасться розширити на інші захоплені території.

У Запорізькій області вже 23 родини отримали державну компенсацію за знищене росіянами житло, щоб придбати нове оселю

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя