На Запоріжжі викрили кримінального авторитета, який створив мережу інформаторів

У Запорізькій області викрито кримінальний авторитет, який створив мережу інформаторів

У Запорізькій області викрито кримінальний авторитет, який створив мережу інформаторів — фото: zoda.gov.ua

У Запорізькій області викрили та ліквідували агентурну мережу ФСБ, резидентом якого був відомий кримінальний авторитет.

Як повідомили у СБУ, ФСБ обрало резидентом жителя Донецької області, який із початком окупації Бердянського району переїхав до міста та створив мережу з майже 10 інформаторів. Ці люди збирали дані про сили та засоби ЗСУ, були залучені до виконання бойових завдань на Донецькому та Запорізькому напрямках. Усі інформатори – місцеві жителі, які підтримували збройну агресію Росії проти України.

За завданням кураторів, зловмисники намагалися виявити місцезнаходження складів із боєприпасами, систем ППО, можливі бойові позиції артилерії та РСЗВ, які задіяні у контрнаступі.

Зібрану інформацію вони передавали своєму резиденту, який надсилав дані представнику ФСБ.

До речі, СБУ з’ясувала, що резидентом ФСБ є син донецького кримінального авторитету «Ливера», ватажка ОЗУ «Октябрьские», який представляє «інтереси» батька на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Донецької областей.

Російські спецслужби помітили його у 2014 році, оскільки він входив до близького оточення ватажків терористичної організації «ДНР». Після 24 лютого 2022 року він, за завданням своїх кураторів, переїхав до Бердянська для виконання поставлених росіянами завдань – чоловік збирав інформацію.

Особливо загарбників цікавлять учасники українського підпілля та опору «Жовті стрічки». Після тимчасової окупації Бердянська куратори з ФСБ віддячили резиденту – вони допомогли йому захопити низку комерційних структур – серед них мережі супермаркетів АТБ, Сільпо, аптеки АНЦ та оптовий склад алкогольної продукції.

У липні минулого року співробітники СБУ затримали одного з учасників агентурної мережі під час спроби так званої евакуації з Донецької області до Бердянська. Він мав носій інформації з базами даних про розміщення особового складу, позицій, техніки Сил оборони України в Донецькій області, які задіяні і в Запорізькому напрямку. Загальний обсяг інформації становить приблизно 300 Гб.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманого про підозру у розповсюдженні інформації про розташування Збройних Сил України.

Наразі спецслужба встановила особи всіх учасників агентурної мережі, резидент ховається на тимчасово окупованій території, але співробітники СБУ проводять комплексні заходи щодо притягнення його до відповідальності.

Заходи щодо викриття зловмисника проводили співробітники СБУ у Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя