На ЗАЕС лунали вибухи: у МАГАТЕ заявили про три влучання в захисну оболонку реактора | Новини Запоріжжя

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив про щонайменше три прямі влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора Запорізької атомної станції у неділю, 7 квітня.

Про це Гроссі та МАГАТЕ заявили у соцмережі Х.

«Сьогодні, вперше з листопада 2022 року і після того, як я виклав п’ять основних принципів уникнення серйозної ядерної аварії з радіологічними наслідками, ISAMZ (Місія підтримки та сприяння МАГАТЕ у запорізькій області) підтвердила, що відбулося щонайменше 3 прямих влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не повинно відбуватись», — написав Гроссі.

Він підкреслив, що «ніхто не може отримати жодної військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об’єкти, це не пройде», а також закликав утриматися від будь-яких дій, що порушують базові принципи захисту ядерних об’єктів.

Своєю чергою МАГАТЕ заявило, що його експерти підтвердили фізичний вплив атак безпілотників у неділю на ЗАЕС, в тому числі на одному з шести реакторів станції.

«Повідомляється про одну жертву. Пошкодження на 6-му енергоблоці не поставили під загрозу ядерну безпеку, але це серйозний інцидент, який може призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора», — йдеться в повідомленні.

При цьому в жодному повідомленні МАГАТЕ або Гроссі не називають, чиї саме безпілотники атакували ЗАЕС.

Перед цим у неділю МАГАТЕ заявило про вибух безпілотника на території окупованої ЗАЕС. Російські загарбники традиційно звинуватили в цьому Україну.

Представник Головного управління розвідки МОУ Андрій Юсов заявив у коментарі «Українській правді», що Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною практикою окупантів.

Окупанти атакували «Градами» Пологівський район Запорізької області: три людини загинуло, є поранені

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя