На окупованій частині Запорізької області великі черги за роспаспортами: ворожі документи мають бути навіть у 6-річних дітей | Новини Запоріжжя

У тимчасово окупованому Мелітополі люди вишиковуються у великі черги за російськими документами. Це пов’язано з тим, що після псевдовиборів від 10 вересня цього року ворог посилив тиск на людей. Тепер російські документи мають буди навіть у дітей 6 років, інакше їм відмовлять у наданні медичної допомоги.

Про це в етері телемарафону розповів Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

Після 10 вересня на окупованій частині Запорізької області почалась більш жорстка примусова паспортизація. Під час обшуків та так званих ревізій російські окупанти тиснуть на людей з українськими паспортами. Наразі ворог ввів чергові обмеження для тих, у кого немає паспорта РФ.

Так, люди з інвалідністю не можуть отримати милиці чи крісло без російського паспорта та страхового номера індивідуального особового рахунку.

«Ворог почав тиснути й на дітей. Всіх дітей від 6 років зобов’язують отримувати російське свідоцтво про народження, а потім вже й паспорт РФ. Навіть діти сьогодні не можуть звернутися до лікаря, якщо в них немає російського паспорта або свідоцтва про народження», — зазначив Федоров.

Окупаційна влада також примушує автовласників змінити номери на російські. А для їх отримання необхідні російські документи. Машинам на українських номерах часто забороняють пересуватися по тимчасово окупованій території.

За словами Івана Федорова, на окупованій частині Запорізької області наразі великі черги за російськими документами. Люди займають чергу о 5:00 ранку чи навіть у комендантську годину. Спочатку люди змушені вистояти чергу, щоб дізнатися, які документи потрібні, а потім щоб здати їх.

«В кожному місці видачі тієї чи іншої довідки є свої правила та підзакони, — каже міський голова Мелітополя. — Я хочу наголосити, що сьогодні отримання російського паспорта на тимчасово окупованій території це точно не про зрадництво нашої держави, а це виживання в окупації з метою очікування на деокупацію».

На окупованій території мешканцям погрожують депортацією у разі відмови від паспорта РФ.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя