Місія МАГАТЕ зафіксувала звуки артилерійських пострілів з території Запорізької АЕС | Новини Запоріжжя

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на майданчику тимчасово окупованої Запорізької атомної станції, чули звуки вибухів безпосередньо на території ЗАЕС – ймовірно, від вихідного артилерійського вогню з майданчика станції.

Про це йдеться у звіті МАГАТЕ від 28 березня 2024 року, передає «Енергоатом».

Крім того, представники місії кілька разів чули постріли зі стрілецької зброї, на майданчику також спрацювала сигналізація повітряної тривоги.

З огляду на це запланований візит команди МАГАТЕ до сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС було відкладено на пізніший час. В Агентстві також відзначають, що досі не отримали доступ до всіх зон, важливих для ядерної безпеки.

Керівник «Енергоатома» Петро Котін неодноразово наголошував на необхідності виведення російських загарбників з майданчика ЗАЕС.

«Окупанти мають терміново виконати вимоги резолюції, прийнятої Радою керуючих МАГАТЕ, у якій Росію закликають покинути Запорізьку АЕС та повернути контроль над станцією єдиному легітимному оператору — «Енергоатому». Лише так на Запорізьку АЕС можливо повернути ядерну і радіаційну безпеку», — зазначає Петро Котін.

Окупанти завдали 442 удари по Запорізькій області: застосовували авіацію, дрони, РСЗВ і артилерію, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя