Мінування Запорізької АЕС: де окупанти розмістили міни | Новини Запоріжжя

Експерти місії Міжнародного агентства з атомної енергії заявили, що під час огляду станції виявили на території Запорізької АЕС протипіхотні міни.

Про це повідомляють у Державному підприємстві «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом»».

Протипіхотні міни знаходяться в буферній зоні між внутрішнім та зовнішнім периметрами станції. За словами експертів, обслуговуючий персонал станції не має доступу до зони, де виявили міни.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що наявність вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки та інструкціям з ядерної безпеки, й створює додатковий психологічний тиск на персонал станції.

«Навіть якщо початкова оцінка МАГАТЕ, заснована на власних спостереженнях, полягає в тому, що будь-який підрив цих мін не повинен вплинути на системи безпеки», — заявив Гроссі.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», 22 червня Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС, яку росіяни контролюють з 4 березня 2022 року. Після цього начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-майор Кирило Буданов повідомив, що план теракту на Запорізькій атомній електростанції повністю розроблено та затверджено росіянами.

На зовнішній крівлі  третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. На супутникових знімках від 5 липня видно нові об’єкти на даху четвертого енергоблока Запорізької атомної електростанції. 

Минулого тижня у Головному управлінні розвідки заявили, що окупанти готують чергову провокацію на Запорізькій АЕС наприкінці липня.

Вчора, 24 липня, попри вимоги Державної інспекції ядерного регулювання України (Держатомрегулювання) та ДП «НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва енергоблок №4 перевели у стан «гарячий зупин».

Мінування систем безпеки, дефіцит продуктів, викрадення й тортури: що наразі відбувається в Енергодарі та на ЗАЕС.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя