Виплати ВПО: у Запорізькій ОДА розповіли про зміни у соціальних виплатах переселенцям | Новини Запоріжжя

На сьогодні в Запорізькій області зареєстровано 230 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Більша частина з них, а саме 130 тисяч, наразі отримують допомогу. Втім з 1 березня грошові виплати автоматично продовжать на пів року виключно найбільш вразливим категоріям громадян.

Про це повідомила Катерина Кривошей, заступниця директора департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації.

Переселенцям, що отримували допомогу до 1 лютого, виплати автоматично продовжено на місяць без додаткових звернень. А ось з 1 березня їх автоматично продовжать на 6 місяців тільки найбільш вразливих категорій громадян: пенсіонерам, розмір пенсії яких станом на початок року не перевищує чотири прожиткових мінімуми (9444 грн), особам з інвалідністю I та II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, а також батькам-вихователям та прийомним батькам.

Решта вже зараз може звернутися із заявою до управління соціального захисту за місцем проживання для продовження виплат на пів року. Якщо їх узгодять – виплати продовжать.

Важливою зміною у порядку виплат є те, що особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, не матимуть права на отримання коштів від держави.

Новою категорією отримувачів виплат стануть особи, які повернулися в Україну. Після призначення державної допомоги вони зобов’язані звернутися до центру зайнятості та протягом двох місяців працевлаштуватися. Якщо цього не зроблять — виплати скасують.  

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», у Запорізькій області є певний ризик зловживання виплатами для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Тому проходять перевірки можливих недоброчесних отримувачів соціальних виплат.

Окупанти планують позбавити майна всіх мешканців, що виїхали з окупованої частини Запорізької області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя