Карта бойових дій в Україні 15 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 15 жовтня.

Мапа бойових дій в Україні 15 жовтня. фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 15 жовтня, в Україні розпочалася 599-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед, атакує і Росія.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 жовтня.

Офіційні особи США та України повідомили 12 та 13 жовтня, що очікують російських наступальних операцій у районі Авдіївки та висловили впевненість в обороноздатності України. Представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив 13 жовтня, що нові російські наступальні операції біля Лимана та Авдіївки «не стали несподіванкою». Кірбі заявив, що США впевнені, що українські сили відобразять ці російські атаки. Кірбі також повідомив, що російські війська, схоже, використовують тактику «людської хвилі», при якій російські військові використовують маси погано навчених та екіпірованих російських солдатів для спроб просування – ту ж практику, яку російські війська використовували під час свого невдалого зимового наступу взимку 2023 року.. ISW також зауважила, що російські війська використовували більшу, ніж зазвичай, кількість бронетехніки у поточних операціях. Представник Головного управління військової розвідки України (ГУР) Андрій Юсов аналогічним чином повідомив 12 жовтня, що українські сили знали про російський напад під Авдіївкою та готувалися до нього, а російські сили не сформували достатні резерви для наступу по всій лінії фронту, а лише на певних ділянках. Декілька російських блогерів заявили, що українські міни сповільнюють наступ російських сил біля Авдіївки, що вказує на попередню підготовку української сторони до атаки.

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Російський інформаційний простір, як і раніше, розділений з приводу перспектив російських успіхів під Авдіївкою та поточних можливостей України. Геолоковані кадри, опубліковані 13 жовтня, показують, що російські війська трохи просунулися на північ від Авдіївки. Додаткові геолоковані кадри, опубліковані 14 жовтня, показують, що російські війська також просунулися на південь від Авдіївки. Деякі російські джерела заявили 13 і 14 жовтня, що українські оборонні укріплення є серйозною загрозою наступу Росії в районі Авдіївки. Деякі російські джерела вказали, що російські проблеми із медичною підтримкою також перешкоджають російському наступу в районі Авдіївки. Одне російське джерело заявило 12 жовтня, що в окупованій Горлівці та місті Донецьку під Авдіївкою спостерігається нестача хірургів, і закликало російських лікарів поїхати на фронт, щоб допомогти лікувати поранених російських солдатів. Представник Таврійської групи військ України полковник Олександр Штупун також заявив 14 жовтня, що більшість російських втрат на авдіївському напрямі пов’язані з неякісною медичною допомогою та непрацездатністю місцевих лікарень.

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський заявив 14 жовтня, що російські війська останніми днями активізували наступальні дії на Куп’янсько-Лиманському напрямку, але українські сили підготовлені та обороняються. Сирський заявив, що російські війська раніше зазнали втрат і провели два місяці, відпочиваючи та відновлюючись, перш ніж спочатку відновити наступальні операції в районі Макіївки Луганської області (20 км на південний захід від Сватового), а потім атакувати на Куп’янському напрямку. Сирський заявив, що російські війська зрештою прагнуть оточити Куп’янськ і форсувати річку Оскіль.

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Українські джерела повідомили, що російське військове командування спрямовує елементи всіх трьох армій для наступальних операцій на лінії Куп’янськ-Лиман. Прес-секретар Східної групи військ України капітан Ілля Євлаш заявив, що на рубежі Куп’янськ-Лиман підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії, 6-ї та 20-ї армій ведуть наступальні дії. Присутність на цій лінії фронту всіх трьох армійських формувань вказує на те, що російські війська проводять ці наступальні операції в рамках щодо згуртованої та доктринально обґрунтованої командної структури. Російське військове командування також продовжує замінювати частину підрозділів Центрального військового округу (ЦВО) елементами новоствореної 25-ї армії. За оцінками Машовця, 25 ВГА, швидше за все, замінить елементи 2 ВГА (ЦВС). Раніше ISW підрахувала, що 25-а дивізія, швидше за все, замінить елементи 41-ї дивізії (CMD), але 25-а дивізія, швидше за все, виявиться неефективною в бою через своє поспішне розгортання. За оцінками Машовця, Росія, швидше за все, використовуватиме елементи 35-ї та 55-ї мотострілельних бригад (обидві з 41-ї САА) і, можливо, елементи 74-ї мотострілецької бригади (41-а САА, ЦВО), 90- й танкової дивізії та 67-ї мотострілецької дивізії (25-й ОМСБр) САА для наступу в районі Невського (18 км на північний захід від Кремінної), Терного (17 км на захід від Кремінної) та Ямполівки (17 км на захід від Кремінної) ).

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Українські сили продовжили наступ у районі Бахмута 14 жовтня, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступ на південь від Бахмута. Відомий російський блогер заявив, що українські сили закріпилися вздовж залізничної лінії в районі Клещеївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута). Інший російський блогер заявив 13 жовтня, що інтенсивність бойових дій на лінії Клещеївка-Андріївка-Курдюмівка (7-13 км на південний захід від Бахмута) дещо знизилася.

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

14 жовтня російські війська провели безуспішні атаки у районі Мар’їнки. Український Генштаб повідомив, що російські війська провели безуспішні атаки у районі Мар’їнки. Російський агрегатор новин заявив, що 13 жовтня російські війська атакували район Новомихайлівки (12 км на південний захід від Донецька). 14 жовтня російський блогер опублікував кадри, які стверджують, що на них зображені підрозділи російської 5-ї окремої мотострілецької бригади (1-й армійський корпус ДНР), що діє на Мар’їнському напрямку.

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що українські сили вели наступальні операції у районі західного кордону Донецької та східної частини Запорізької області, але не просунулися 14 жовтня. Російський блогер заявив, що українські сили безуспішно атакували на захід від Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) і на схід від Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки). Російський блогер також заявив, що вздовж балки Грушева на північ від Приютного (16 км на південний захід від Великої Новосілки) йдуть позиційні бої.

Фото: www.understandingwar.orgФото: www.understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя