Житлові сертифікати в «Дії»: як на Запоріжжі отримати компенсацію від держави за зруйновану нерухомість і придбати нову оселю | Новини Запоріжжя

Жителі Запорізької області, оселі яких були зруйновані внаслідок повномасштабного російського вторгнення, в рамках державної програми компенсації єВідновлення можуть отримати сертифікат на купівлю/будівництво нового житла.

Послугу реалізує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Мінцифрою та проєктом USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Як отримати допомогу, за яке житло можна одержати сертифікат, на яку суму компенсації можна розраховувати, що потрібно зробити при оформленні: відповіді на всі запитання – у статті «Першого Запорізького».

За перший місяць роботи послуги понад 2,5 тисяч українських родин отримали житлові сертифікати – на суму понад 4,5 млрд гривень. 500 з них – вже придбали нові оселі (у переважній більшості – квартири). Середня сума компенсації – 2,2 млн гривень. Найбільше житла придбано у Києві, Київській, Харківській, Миколаївській та Чернігівській областях.

У Запорізькій області власники зруйнованого майна станом на 29 січня подали 73 заяви на компенсацію. Для порівняння, у Київській області – 2 564 заяв, Миколаївській – 714. 18 заяв отримали погодження комісії: сформовано 16 житлових сертифікатів на 19,4 млн гривень. Серед лідерів за кількістю погоджених заяв – Комишуваська (12 сертифікатів) та Запорізька (2 сертифікати) громади.

Що таке житловий сертифікат?

Житловий сертифікат – це цифровий документ, що підтверджує зобов’язання держави профінансувати придбання нової оселі громадянам, які втратили своє житло через бойові дії після 24 лютого 2022 року.

У сертифікаті зафіксована сума компенсації. За ці кошти протягом п’яти років можна придбати будинок, квартиру, кімнату в гуртожитку, а також інвестувати кошти в нерухомість на етапі будівництва.

Хто може отримати компенсацію за зруйноване майно?

Взяти участь в урядовій програмі можуть власники майна, зруйнованого внаслідок бойових дій після 24 лютого 2022. Однак ця нерухомість має знаходитись на неокупованій території і не в зоні безпосередніх бойових дій.

Директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної військової адміністрації Віталій Литвиненко

«На сьогодні у Запорізькій області право на компенсацію, як за пошкоджене, так і зруйноване майно, мають жителі територій, що знаходяться на (затвердженій наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 17 серпня 2023 року № 224, – прим.) території можливих бойових дій. Це Запорізький район в цілому, Воздвижівська сільська територіальна громада в цілому і частина населених пунктів Преображенської громади Пологівського району», – розповів директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної військової адміністрації Віталій Литвиненко. – Основна кількість пошкоджень зафіксована біля лінії фронту. Наприклад, в Оріхові та Гуляйполі зруйнували вже 70-80% житла. Але жителі цих територій поки можуть отримати компенсацію».

Важливо: Заяву на отримання компенсації може подати лише власник житла. Людина не повинна мати судимості за злочини проти держави і не перебувати під санкціями.

Нерухомість має бути зареєстрована у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У цьому випадку, інформація про житло автоматично з’явиться при поданні повідомлення про руйнування. Якщо ні, потрібно подати паперовий документ – технічний паспорт на житло. У випадку втрати новий техпаспорт можна отримати у Бюро технічної інвентаризації.

«Мені відомо про проблеми в тих громадах, звідки БТІ не вивезло документи. Державні реєстратори відмовляють у реєстрації права власності, оскільки вони згідно закону повинні отримати підтвердження, зареєстрованого у паперовому вигляді. Тому у людей виникають проблеми і вони не можуть подати заяву у «Дію», – розповідає нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Наталія Дмитрієва. – Це приклад з області. У Комишуваській громаді, в якій я працюю, таких проблем немає. Люди звертаються щодо припинення права власності. З іншими питанням вони або впоралися самостійно у «Дії», або отримали допомогу у місцевому ЦНАПі».

Підтвердження права власності на об’єкт та відсутність об’єкту в державному реєстрі речових прав – найчастіше саме ці проблеми з документами стають на заваді подання та погодження заяви на компенсацію зруйнованої нерухомості, розповіли у Запорізькій обласній військовій адміністрації. Також виникають складнощі через неможливість проведення обстеження об’єкту через відсутність власника.

Заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський

«Зараз людям потрібно обов’язково приводити своє майно у відповідність з законодавством: якщо щось добудували і не узаконили або не оформили земельну ділянку, – підкреслює заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський. – Як приклад, один із нещодавно зруйнованих будинків у Шевченківському районі. У людей просто відсутнє право власності. А тому вони не можуть подати заявку на отримання компенсації».

В обласному центрі з початку повномасштабного вторгнення ворожі ракети зруйнували або зробили непридатними до проживання 15 приватних будинків. На сьогодні комісією міської ради погоджено лише дві заяви на отримання житлових сертифікатів.

Пілотний проєкт «єВідновлення» в окупованому Мелітополі

На сьогодні уряд реалізує перший тестовий проєкт. В якості експерименту дію державної програми компенсації розширили на власників знищеного житла на території окупованої Мелітопольської громади. Факт руйнувань будуть підтверджувати з допомогою супутникових знімків.

Важливо: Компенсації за зруйноване житло зможуть отримати лише ті мелітопольці, які перебувають на підконтрольній Україні території.

Жителі Мелітополя до 7 лютого могли подати заявку з допомогою «Дії», у нотаріуса, в центрах надання адміністративних послуг або у просторі допомоги «Саме тут» у Запоріжжі. Було подано 10 заяв, з яких чотири –  в обробці.

Один зі зруйнованих власлідок російської агресії будинків у тимчасово окупованому Мелітополі

«Експериментальний проєкт діє до 16 лютого. По його завершенню будуть зроблені висновки, які результати ми можемо отримати, – розповів колишній міський голова Мелітополя, голова Запорізької ОВА Іван Федоров. – Я впевнений, що найближчими тижнями перші мешканці нашого тимчасово окупованого міста зможуть отримати відшкодування за повністю зруйноване майно. Мелітополь відпрацює механізм, щоб поділитися досвідом з іншими громадами та імплементувати цю практику на всі тимчасово окуповані території».

Як подати заяву на отримання житлового сертифікату?

Якнайперше потрібно повідомити про факт руйнації майна. Це можна зробити дистанційно – через мобільний застосунок або веб-портал «Дія», або особисто – у центрах надання адміністративних послуг або у нотаріуса. Потім у застосунку «Дія» в розділі «єВідновлення» потрібно подати заяву на отримання житлового сертифікату.

Важливо: кожен власник зруйнованого майна вільний у виборі нотаріуса, з яким оформить угоду, у виборі типу житла та його розташуванні. Якщо вам навʼязують посередника, нотаріуса, забудовника або іншого продавця нерухомості, звертайтесь на гарячу лінію з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351 48 00, на урядову гарячу лінію: 1545, до правоохоронних органів: Національної поліції – 102 та на спеціальну лінію НАБУ – 0 800 213 200.

Надану інформацію опрацьовує створена у громаді комісія з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна. Представники влади мають перевірити інформацію, визнати житло непридатним для життя, а також зафіксувати факт знищення майна саме внаслідок повномасштабного вторгнення в єдиній інформаційній системі – Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Далі комісія має розрахувати суму компенсації та сформувати житловий сертифікат.

«Найчастіше люди подають заявку стосовно знищеного майна саме через «Дію». З 19 поданих звернень у нас в громаді було п’ять відмов. Люди, буває, помилково подають пошкоджене майно, як зруйноване, і навпаки. Здебільшого заявники – це вже літні люди, а вони в цих технологіях не розбираються, – розповідає секретар Комишуваської селищної ради Вікторія Король. Ця громада Запорізького району є лідером за кількістю погоджених компенсацій.– Якщо жителі підходять безпосередньо до нас у центр надання адміністративних послуг, ми їм надаємо роз’яснення, консультуємося з нотаріусом. З нашою допомогою всі питання вирішуються».

На сьогодні Комишуваська громада вже погодила 12 житлових сертифікатів: відпрацювали більшість об’єктів знищеного майна.

Жителі запорізьких багатоповерхівок, які відновлюють за державний кошт, не мають права на компенсацію

Оскільки влада прийняла рішення про відновлення у Запоріжжі 12 частково зруйнованих російськими ракетами будинків, власники понад 500 тамтешніх квартир не можуть отримати сертифікат. Оскільки після завершення робіт отримають повністю відновлене за державний кошт житло.

Будинок №10 по вулиці Зестафонській – одна з 12 частково зруйнованих ракетними ударами багатоповерхівок у Запоріжжі, які відновлюють за державний кошт. Власники пошкоджених квартир не можуть отримати житловий сертифікат

З 35 поданих на сьогодні звернень щодо компенсації запорізька мерія надала 22 відмови. Усі заявники – власники квартир саме у будинках, які планують відновлювати.

«Завершуємо опрацювання ще 10 заяв. На жаль, також будуть відмови. Тому що це заяви від власників квартир у будинку по проспекту Соборному, 44 (багатоповерхівка, по якій армія РФ вдарила 18 жовтня 2023 року, – прим.). Він також підлягає відновленню за державний кошт», – зазначив заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський.

Як визначають суму компенсації за знищену оселю?

Обсяг компенсації розраховують за формулою, визначеною постановою Кабміну №600. Вона враховує: загальну площу знищеного об’єкта нерухомого майна та показник вартості квадратного метра житла на вторинному ринку в цілому по Україні (36 422,33 грн) з урахуванням коефіцієнтів, які враховують відмінність ціни «квадрату» житла у різних регіонах. Наприклад, найвищий показник передбачений для трьох районів столиці – 2, найнижчий, серед інших регіонів, зокрема для Запорізького району та Заводського району міста – 0,5. Також на обсяг компенсації впливає кількість кімнат (одно-, дво-, трикімнатна квартира) та вік забудови (1800-1917 роки, 1918-1990 роки, із 1991 року і дотепер).

На сьогодні у Запорізькій області середня сума нарахованої компенсації складає 1,18 млн. гривень.

«Постановою передбачений механізм розрахунку. І кошти по Запорізькій області, на жаль, не найвищі по Україні. Тому отримати сертифікат в нашому регіоні і, скажімо, придбати аналогічне житло у Києві або Львові буде доволі складно, – зазначив директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОВА Віталій Литвиненко. – Судячи з сум компенсації за знищене майно (це в середньому більше мільйона гривень), я думаю, цілком реально придбати житло. Можливо, воно не буде відповідати всім запитам. Але на сьогодні згідно чинного законодавства це ті суми, на які можна розраховувати».

Заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська

«Комісії визначають суму компенсації відповідно до постанови Кабміну № 600. Проте сума не може бути меншою за показники опосередкованої вартості спорудження житла, які щоквартально затверджує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Така система допомагає людям отримувати достатньо коштів для придбання нового житла», – пояснює заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

Важливо: Державна програма не передбачає компенсацію вартості майна площею, що перевищує обмеження у 150 квадратних метрів для квартири та 200 квадратних метрів для будинку. Згідно рішення Кабміну, якщо площа оселі перевищує граничні показники, «зайві» квадратні метри зруйнованого житла у подальшому компенсують за рахунок репарацій або інших джерел.

Орієнтовний розмір відшкодування власники знищеного житла можуть самостійно розрахувати з допомогою онлайн-калькулятора на сайті проєкту «Поверни своє» – волонтерської платформи для тих, хто втратив своє житло внаслідок військової агресії РФ.

Як придбати нову оселю з допомогою житлового сертифікату?

З позитивним рішенням щодо компенсації власник зруйнованого майна отримує у застосунку «Дія» сформований житловий сертифікат. Електронний документ також буде збережено в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна.

Щоб скористатися сертифікатом і придбати нове майне, потрібно подати заявку в «Дію» для бронювання коштів компенсації. Потім у державного реєстратора або у нотаріуса важливо підтвердити відмову від права власності на знищену нерухомість та разом з продавцем укласти угоду купівлі-продажу нерухомості. Заброньовані кошти протягом п’яти днів надійдуть на рахунок продавця майна в державному «Ощадбанку».

Важливо: Право власності припиняється виключно на знищений будинок. Земельна ділянка, на якій він розміщувався, залишається у власності громадянина.

«На сьогодні деякі власники бояться продавати своє майно таким шляхом. На жаль, ті, хто продають квартири, зазвичай, хочуть отримати кошти тут і зараз. А в цьому випадку процедура трошки інша. Це новий механізм, а тому у тих, хто продає, є певний острах», – розповів заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський.

Важливо: Оформити угоду купівлі-продажу за кошти житлового сертифікату можуть виключно ті нотаріуси, які підключені до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. З переліком можна ознайомитися за посиланням.

«Процедура придбання майна за цією програмою за переліком документів майже така сама, як звичайна угода купівлі-продажу. За винятком того, що гроші отримують через сертифікат після того, як «Укрпошта» їх перерахує на рахунок в «Ощадбанку». Специфіка саме в розрахунку. Ще один технічний нюанс в тому, що договір потрібно зареєструвати у Реєстрі пошкодженого майна», – зазначила нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Ольга Чепець, яка працює у місті Вільнянськ. Декілька родин із Запорізького району, які отримали житлові сертифікати, вже зверталися до неї за консультацією, але договори купівлі-продажу поки що не оформлювали.

Важливо: кожен власник зруйнованого майна вільний у виборі нотаріуса, житла та його розташуванні. Якщо вам навʼязують посередника, нотаріуса, забудовника або іншого продавця нерухомості, звертайтесь на гарячу лінію з питань запобігання корупції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури: (044) 351 48 00, на урядову гарячу лінію: 1545, до правоохоронних органів: Національної поліції – 102 та на спеціальну лінію НАБУ – 0 800 213 200.

Як отримати і використати житловий сертифікат: реальний досвід родин з Запорізького району

Сертифікат можна використати для купівлі лише одного об’єкта нерухомості. В той же час один об’єкт нерухомості можна придбати, використавши декілька житлових сертифікатів.

Такою можливістю скористатися жителька Комишуваської громади Любов Смирнова. У ніч на 31 травня 2022 року її житло було повністю зруйноване прямим влучанням російського снаряду. Після ракетного удару родина, як вимушені переселенці, переїхала до Запоріжжя.

Будинок площею 45 квадратних метрів розділений на двох господарів, власниками є жінка та її 82-річна мати. Пожежа знищила все майно

Щойно запрацювала державна програма, Любов першою у громаді подала заявку на отримання компенсації.

«Коли стартувала програма по видачі сертифікатів, я злякалась, прочитавши всі кроки, які потрібно було зробити мені і моїй мамі. Ми думали, що це буде набагато важче. Дякуємо, що є ЦНАПи, в яких можна отримати допомогу, – розповідає власниця. – Моя мама в гаджетах не розуміється, але добросовісні працівниці ЦНАПу не відмовили, зареєстрували її телефон у «Дії», допомогли подати заявку про пошкоджене майно. Допомогли мені сформувати заявку».

У випадку Любові та її родини етапи розгляду заявки вже позаду. Комісія погодила виділення коштів: це будуть два сертифікати на загальну суму близько мільйона гривень. Тепер жінка чекає, коли сертифікат буде відображено у «Дії».

Жителька Комишуваської громади Любов Смирнова

«Ми вже знайшли варіант для купівлі. Відповідно до нашого бюджету підібрали собі нове житло – двокімнатну квартиру у Запоріжжі. Не скажу, що там новий ремонт і меблі. Але оскільки ми залишилися без нічого, на перший період проживання там є все: меблі, пральна машина, холодильник, телевізор…, – розповіла жителька Комишуваської громади. – Власники зацікавлені швидше реалізувати майно, тому вони згодні продати квартиру за рахунок двох житлових сертифікатів».

Згідно умов державної програми, якщо сума коштів у сертифікаті буде більшою ніж вартість нового житла, людина зможе претендувати на виплати за кошти майбутніх репарацій від РФ. Якщо ж вартість обраної нерухомості перевищує суму сертифіката, покупець може сплатити різницю зі своїх коштів. Так зробила жителька Комишуваської громади Ірина Холодова.

20 жовтня 2022 року у Комишувасі ворожа ракета зруйнувала чотириквартирний двоповерховий будинок, в одній з квартир якого вона жила разом з чоловіком та сином. На щастя, у момент удару у будинку нікого з господарів не було. Ще на початку 2022 року сім’я релокувалася до містечка Заставна Чернівецької області, де перебуває і зараз.

«Цю квартиру площею 76 квадратних метрів купили за рік до війни. Зробили ремонт, придбали меблі і нову техніку. Перед виїздом встигли тиждень там пожити, – згадує Ірина Холодова. – Одразу після «прильоту» подали заяву про факт руйнації, повідомили до поліції, надали фотографії».

Житло у цьому чотирьохквартирному будинку родина придбала за рік до війни. На щастя, у момент удару нікого з господарів не було вдома

Після старту програми компенсації Ірина звернулася за консультацією до селищної ради, тому з поданням заяви у «Дії» складнощів не було. Проблеми виникли на етапі підтвердження відмови від права власності на знищену нерухомість.

«Ми знайшли у Заставній гарний трикімнатний будинок площею 110 квадратних метрів. Як кажуть, заходь і живи. Домовились з продавцем, забронювали кошти, але виникла проблема – відмова від права власності. Державний реєстратор, який працює тут, у Чернівецькій області, не зміг одразу це зробити, – розповідає жінка і дякує рідній громаді. – Дзвонила в Комишуваську селищну раду, просила допомоги. Вони телефонували у Київ, передавали документи з БТІ, надсилали різні положення. Якби не вони, певно, нічого б і не змогли зробити».

Через бюрократичну затримку родина Холодових не встигла придбати першочергово обраний будинок, але вже знайшла для купівлі інший.

«Ми готуємося купити дуже гарний двоповерховий будинок. Справа в тому, що він недобудований: одні поштукатурені стіни і дах. Поки будемо жити у літній кухні (там три кімнати, більше 30 метрів житлової площі)  і потихеньку добудовувати. Ми задоволені, – ділиться Ірина Холодова. – Суми компенсації не вистачає для купівлі, тож ми додамо частину своїх грошей. Тут ціни на нерухомість зовсім інші, дуже високі у порівнянні із запорізькими».

За її словами, угода за кошти житлового сертифікату продавця не збентежила.

У новому будинку Ірина житиме з чоловіком, 92-річною мамою та сином. До Заставної також переїхали обидві її доньки з онуками. До речі, у однієї з них у Комишувасі залишився пошкоджений будинок: ракета С-300 влетіла у погріб. За кошти програми «єВідновлення» вона вже отримала компенсацію: замінила розбиті вікна та відремонтувала дах.

Як отримати грошові виплати на самостійну відбудову?

З 26 січня власники зруйнованого житла можуть подати заявку на отримання виплат для самостійного будівництва нової оселі. Після узгодження заявки власнику житла також доведеться припинити право власності та подати повідомлення про початок будівельних робіт.

Виплата компенсації для фінансування будівництва здійснюється двома платежами. 50% суми виплачується після затвердження рішення про надання компенсації. Залишок коштів компенсації сплачується за результатами верифікації комісією проведення проміжного етапу будівництва.

Гроші надійдуть на банківську картку «єВідновлення», яку треба відкрити в банках-партнерах програми.  Кошти компенсації можна витратити на придбання будівельних матеріалів або виконання послуг сторонньої організації.

Важливо: Будівельні магазини та підрядники обов’язково мають бути зареєстрованими учасниками програми «єВідновлення». Ознайомитися з переліком можна за посиланням.

На сьогодні у Запорізькій області поки що жодна людина не подала заявку на самостійну відбудову.

***

«Державна програма компенсації за знищене житло працює. У постанову Кабміну поступово вносять відповідні зміни з урахуванням практики застосування, бо все передбачити доволі важко. Проблемні питання, які виникають, обговорюються. Міністерство щомісячно проводить вебінари, тому робота жваво продовжується. Вже значна кількість жителів нашої області отримати погодження компенсації і за пошкоджене, і за зруйноване майно», – підсумовує директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОВА Віталій Литвиненко.

Текст – Андрій Вавілов

Цей матеріал підготовлено за підтримки проєкту «Стратегічна комунікаційна кампанія щодо Закону № 2923-ІХ та пов’язаних з ним підзаконних актів», що реалізується ГО «Інтерньюз-Україна», та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя