Грошова винагорода за «лайки»: в Україні новий вид онлайн-шахрайств

Грошова винагорода за "лайки": в Україні новий вид онлайн-шахрайств

Грошова винагорода за "лайки": в Україні новий вид онлайн-шахрайств фото: gettyimages.com, boonchai wedmakawand

В Україні шахраї ошукують людей за новою схемою. Пропонують шукачам заробітку ставити «лайки» у соціальних мережах за грошову винагороду.

Як повідомляє Кіберполіція України, аферисти розсилають у месенджерах посилання про заробіток на «лайках», де необхідно ввести дані про банківську картку.

Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации

Після цього користувачу пропонують приєднатися робочої групи, де є можливість заробити більше.

Громадянин отримує завдання оплатити на невелику суму придбання товарів чи послуг, визначених адміністратором групи. Аби залучитися довірою організатори виплачують учаснику зароблену суму.

Злочинці створюють сайти-двійники популярних інтернет-магазинів, де пропонують купити товар за зниженими цінами. Для цього використовують фейкові відгуки.

Після заповнення форми замовлення, зловмисники мають доступ до особистих даних людини, зокрема, до банківської картки. Далі вони використовують ці дані для здійснення шахрайських операцій.

Щоб не потрапити на гачок до шахраїв, кіберполіція нагадує:

  • Не довіряйте вакансіям з “легкими” грошима. Якщо вам пропонують надто привабливу роботу, яка не вимагає особливих знань чи навичок, то це, найімовірніше, шахрайство.
  • Не здійснюйте переказів коштів на невідомі рахунки. Якщо ви не знаєте, кому перераховуєте гроші, то це може бути небезпечно.
  • Не повідомляйте конфіденційні дані стороннім людям. Пам’ятайте, що номери карток, паролі та інші особисті дані не повинні потрапляти до рук сторонніх осіб.
  • Не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах. Якщо ви не впевнені в надійності сайту, то не вводьте на ньому свої дані.
  • Не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями. За ними може ховатися фішинговий ресурс, який може використовуватися для крадіжки ваших даних.

Нагадаємо, у Дніпрі шахраї створили call-центр та крали кошти у громадян України.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя