Чергова загроза ядерній і радіаційній безпеці: вночі на Запорізькій АЕС стався повний блекаут | Новини Запоріжжя

Сьогодні вночі стався повний блекаут на Запорізькій АЕС. Живлення вже вдалося відновити.

Про це повідомляє державне підприємство «НАЕК «Енергоатом».

Увечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. О 02:31 годині під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію «Запорізька АЕС — Дніпровська» напругою 750 кВ.

У звʼязку із повним блекаутом ЗАЕС перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. В автоматичному режимі включились усі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

«Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. 

Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану», — пояснюють в «Енергоатомі».

Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку було поновлено звʼязок з українською енергосистемою — відновлено роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

«Черговий блекаут створює загрозу ядерній і радіаційній безпеці», — зазначає «Енергоатом».

Ворог використовує ЗАЕС як вогневу позицію для розміщення РСЗВ

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя