Максимальна користь від тунця: як обирати, готувати та поєднувати для здоров’я

Максимальная польза от тунца: как выбирать, готовить и сочетать для здоровья

Як правильно їсти тунець, щоб отримати максимальну користь (фото: Freepik)

Тунець є одним із найбільш цінних джерел білка, омега-3 жирних кислот та життєво важливих вітамінів, зокрема рідкісного вітаміну D. Однак, щоб по-справжньому максимізувати його користь для здоров'я, важливо правильно підходити до вибору та комбінування цієї риби з іншими інгредієнтами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рекомендації експертів на сайті Health.

Критерії вибору ідеальної консерви

Дієтолог Блер Кулі радить звертати увагу на кілька ключових моментів при купівлі консервованого тунця:

  • Наповнювач: Купуйте тунець у власному соку, а не в олії. Це дозволяє самостійно контролювати тип і кількість жирів (наприклад, додавати оливкову олію), що входять до страви. Якщо ви все ж обираєте олію, надайте перевагу оливковій.
  • Сіль (Натрій): Шукайте банку з низьким вмістом натрію. Надлишок солі є фактором ризику для серцево-судинної системи та підвищує артеріальний тиск.

Зверніть увагу: Позначки "low sodium", "reduced sodium" або "без доданої солі" на етикетці свідчать про те, що вміст натрію знижено на 25–70%.

Тунець — джерело важливих поживних речовин

Тунець є одним із небагатьох продуктів, що природним чином містять вітамін D, який є критично важливим для імунітету, здоров'я мозку та кісток.

За даними Міністерства сільського господарства США, консервований тунець також містить:

  • Кальцій
  • Магній
  • Калій
  • Фолат
  • Вітамін К
  • Вітамін А

Як поєднувати тунець для балансу

Хоча тунець смачний і корисний сам по собі, дієтологи рекомендують поєднувати його з продуктами, багатими на клітковину або вуглеводи.

Одна велика банка тунця забезпечує близько 40 грамів білка. Додавання інших інгредієнтів допомагає створити збалансовану страву, яка забезпечить тривале відчуття ситості.

Дієві приклади поєднань:

Страва

Інгредієнти

Користь

Салати

Тунець, яйце, багато зелені, лимон, оливкова олія.

Білок, Омега-3, клітковина.

Сендвічі

Тунець, авокадо, цільнозерновий хліб.

Здорові жири, складні вуглеводи, білок.

Паста

Тунець, томатний соус, оливки та каперси.

Антиоксиданти, білок, вуглеводи.

Боул

Тунець, кіноа, свіжі овочі, кунжут.

Повноцінне, збалансоване харчування.

 

 

Джерело

Новини Запоріжжя