Чим шкідливі одноразові стаканчики для напоїв (фото: Freepik)
Ексклюзивно для РБК-Україна лікар-ендокринолог, терапевт та фахівець клінічної лабораторної діагностики Олена Доманська розповіла, як пластикові та одноразові стаканчики можуть впливати на здоров'я.
Небезпека мікропластику
У холодну пору року особливо популярні гарячі напої на винос, але їхня безпека залежить від тари.
За словами лікаря, напої в пластику однозначно не варто брати, обережними слід бути також із кришечками та соломинками. Головна проблема — частинка мікропластику, яка виділяється в напій і з часом накопичується в тілі.
- Шкода для здоров'я: Мікропластик викликає запалення, окиснювальний стрес, стимулює утворення вільних радикалів та "шкодить фазам детоксу".
- Паперові стаканчики: Більшість із них всередині покриті тонким шаром пластику (поліетилену) для запобігання протіканню.
Лікар рекомендує замінювати одноразові стаканчики на звичайний посуд, багаторазові металеві чашки-термоси або скляний посуд.
Вплив на фігуру: "Пусті калорії"
Крім проблеми мікропластику, кава з собою є ідеальною можливістю "набрати пусті калорії" з вуглеводів, особливо у вигляді популярних напоїв:
"До прикладу "латешка" та капучино викличуть у вас такий інсуліновий скачок, який ви навіть не думали. Після чого через годину буде глікемічний "провал" і зайві сантиметри "прилетять" на ваше ідеальне тіло з шаленою швидкістю".
Лікар пояснила, що вісцеральний жир, який накопичується в результаті, є джерелом продуктів запалення, що негативно позначається на статурі та здоров'ї.
Вимоги до посуду для гарячих напоїв
За даними Держпродспоживслужби, в Україні продаж напоїв на розлив дозволяється лише у чистий та придатний посуд, у тому числі власний посуд покупця.
Заклади мають використовувати лише сертифікований посуд із маркуванням "чашка і виделка", що підтверджує його безпечний контакт із гарячими рідинами. Якщо посуд може впливати на безпечність, споживач має бути проінформований (наприклад, про маркування "не для гарячих напоїв").