Ці овочі корисніші у приготованому вигляді, ніж у сирому: Ось чому

Эти овощи полезнее в приготовленном виде, чем в сыром: Вот почему

Какие овощи полезнее в приготовленном виде (фото: Freepik)

Деякі поширені овочі після термічної обробки перетворюються на справжні "суперфуди", оскільки приготування підвищує біодоступність їхніх ключових поживних речовин. Дієтологи рекомендують частіше готувати ці продукти, щоб отримати максимальну користь.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real Simple.

Овочі, які варто готувати

1. Морква

Нагрівання пом'якшує міцні клітинні стінки моркви, завдяки чому організм краще засвоює бета-каротин. Ця речовина перетворюється на вітамін А, який має вирішальне значення для здорового зору та імунної функції.

  • Поради: Спробуйте запікати, готувати на пару або варити моркву. Для кращого засвоєння використовуйте корисні жири (наприклад, оливкову олію) під час приготування, оскільки вітамін А є жиророзчинним.

2. Гриби

Гриби багаті антиоксидантами, які мають протизапальні та імуностимулюючі властивості. У сирому вигляді ці поживні речовини важко засвоюються, але приготування допомагає збільшити їхню біодоступність.

  • Поради: Для максимальної користі та смаку гриби найкраще обсмажити, запекти або приготувати на грилі.

3. Помідори

Тепло руйнує клітинні стінки помідорів, вивільняючи та перетворюючи лікопен у більш біодоступну форму. Лікопен — це потужний антиоксидант, пов'язаний зі здоров'ям серця та зниженням рівня запалення.

  • Поради: Готування з невеликою кількістю оливкової олії ще більше покращує засвоєння лікопену, оскільки він є жиророзчинним.

4. Спаржа

Після приготування спаржа стає ще більш поживною, оскільки тепло підвищує доступність антиоксидантів, таких як ферулова кислота, а також вітамінів A, E та K. Вітамін К сприяє здоровому згортанню крові та міцності кісток.

  • Поради: Додавайте спаржу до пасти, салатів або подавайте як гарнір з оливковою олією та лимонним соком.

5. Кейл (Капуста Кале)

Приготування кейлу покращує засвоєння деяких поживних речовин. Тепло допомагає вивільняти мінерали, такі як кальцій і магній, одночасно розщеплюючи тверді волокна, що полегшує перетравлення.

  • Важливий нюанс: Приготування може зменшити вміст деяких водорозчинних поживних речовин (наприклад, вітаміну С). Для балансу рекомендовано готування на пару, щоб зберегти більше вітамінів порівняно з варінням.

6. Шпинат

Сирий шпинат містить щавлеву кислоту, яка зв'язується з необхідними мінералами, такими як залізо та кальцій, і зменшує їхнє засвоєння.

  • Поради: Готування на пару руйнує частину цих оксалатів, роблячи мінерали легшими для засвоєння під час травлення.

 

 

Джерело

Новини Запоріжжя