Запорізька окрема бригада ТрО показала один день із життя мінометників, — ФОТО | Новини Запоріжжя

Українські захисники та захисниці щодня нищать російські окупаційні війська та ліквідують їх техніку. Про те, як наші мінометники ліквідують ворожі сили, розповіли у пресслужбі Запорізької окремої бригади територіальної оборони.   

Командиром мінометної батареї Андрієм з позивним «Шулер» в лавах територіальної оборони з першого дня війни. Перед виїздом на позиції він з гордістю продемонстрував дві автівки перероблені для мобільного перевезення мінометів, боєприпасів та бійців. До спеціального відсіку можна помістити 12 снарядів — це максимальна кількість яку можна випустити за відведений час. Потім треба швидко згорнути техніку та покинути позицію, поки ворог не розпочав вогонь у відповідь.  

Після прибуттю на позиції водій відразу відганяє машину, щоб не привертати зайву увагу. Захисникам вдається довгий час залишатися непоміченими для російських військ, бо вони гарно підготували позиції: бліндаж складається із декількох кімнат, маленької кухні і навіть туалету. Хлопці розповідають, що звикли до порядку і затишку, тому намагаються створювати для себе якомога кращі умови.

«Наступна наша точка буде ще більшою і ближче до орків», — каже боєць із позивним «Грай».

Після того, як українські «пташки» виявляють ворожу ціль військові за вказаними координатами наводять міномет на цілі, заряджають і після команди «вогонь» роблять постріл. Кожен хто знаходиться поблизу міномета закривають долонями вуха, щоб уникнути баротравми.

Після того, як безпілотник зробив дорозвідку, командир корегує вогонь відповідно до нових координат.

«По рації повідомляють що є влучання. Хлопці поспішають закрити позицію та маскують міномет. Втомлені але щасливі вони обмінюються рукостисканнями та дякують один одному за роботу», — йдеться у повідомленні.  

Після цього захисники спускаються в бліндаж, бо ворожі «пташки» намагаються вирахувати звідки стріляли, щоб нанести удар. За декілька хвилин роздаються звуки  «виходів». Поки перечікують обстріл, солдати розповідають історії зі служби. Вибухи стихли й командир періодично запитує по рації чи приземлилася ворожа «пташка».

«15 хвилин тому комірка була відчиненою» – повідомляють по рації і командир дає команду водію повертатися із машиною до позиції.

«Враховуючи її час в небі, заряду батареї залишилося менше ніж на 10 хвилин. Це означає що вона вже повертається до позицій русні і ми можемо їхати», — пояснює «Шулер» і вказує на щойно прибувший пікап.

У Запорізькій області сталася «бавовна», — ВІДЕО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя