Як кріпити пінопласт до стіни?

Пінопласт — один із найбільш поширених утеплювачів, який використовується у цивільному будівництві та для теплоізоляції комерційних і адміністративних споруд. Популярність матеріала зумовлена його унікальними теплопровідними властивостями: він зберігає тепло взимку та прохолоду у спекотний сезон. Крім того, пінопласт відрізняється екологічністю, мінімальною динамічною жорсткістю, високим рівнем шумоізоляції. Але отримати повноцінний ефект від матеріалу можна лише при правильному монтажі. В даній статті ми розповімо про основні способи кріплення пінопласту до стіни.

За допомогою клею

Якщо ви точно впевнені, що на пінопласт не буде інтенсивного навантаження, можна використовувати клей. Проте при виборі клейового складу варто вибирати той, який не містить речовин, небезпечних для утеплювача (до них відносяться спирт та ацетон). Для внутрішньої теплоізоляції найкраще підходить клей на основі гіпсу, для кріплення невеликих листів в окремих місцях — силіконові герметики. В широкому різноманітті клейові матеріали пропонує інтернет-магазин alkiv.ua.

Безпосередньо процес кріплення пінопласту є дуже простим. Клейовий розчин наносять на плиту у вигляді 5-6 пікселів або тонким шаром по всьому периметру. Потім лист клеють на поверхню стіни. Якщо ви використовуєте порошковий склад, то його необхідно змішати з водою електроміксером до гомогенного вигляду.

За допомогою клея-піни

Клей-піна вважається одним з найбільш зручних матеріалів для кріплення. Крім того, він підходить для монтажу пінопласта на будь-яку поверхню. Щоб матеріал зберігав свою функціональність, достатньо дотримуватися кількох правил. Перш за всего, для рівномірного нанесення матеріалу рекомендується використовувати пістолет. Також, для більш надійної фіксації, між приклеюванням двох панелей слід витримувати 5-10 секунд.

Механічне кріплення

В ситуації, коли передбачаються значні навантаження на пінопласт, краще застосовувати дюбелі. Також цей спосіб є актуальним при зовнішньому використанні листів. Механічний монтаж зводиться до свердління в пінопласті отвору з наступним вбиванням крепіжних елементів. При комбінованому методі кріплення слід дочекатися, коли клей повністю висохне.

Таким чином, пінопласт можна монтувати кількома способами. Вибір оптимального варіанту залежить від умов використання матеріалу. При цьому в будь-якому разі, для забезпечення високих теплоізоляційних властивостей та тривалого терміну служби пінопласту, перед початком робіт слід правильно підготувати поверхню стіни. Спочатку необхідно позбутися старого оздоблення, усунути дефекти та нерівності, виконати грунтування (у разі необхідності). Тільки після цього слід приступати до кріплення пінопласту.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя