Реалії сільськогосподарської галузі в окупації: що відбувається у Приазовській громаді | Новини Запоріжжя

Після окупації Приазовської громади російська окупаційна влада одразу ж «взялася» за аграрний сектор. Загарбники грабують підприємства, а врожай скуповують за безцінь. До того ж підприємців змушують оформляти бізнес за російським законодавством.

Про це повідомив Андрій Солопов, голова Приазовської селищної ради «Новини Приазов’я».

Основою економіки громади є аграрний бізнес і відразу після окупації загарбники почали тиснути на підприємців. Окупаційна влада проводила збори в будинках культури і на камери обіцяла підтримку, дотації, суперумови та пільги.

«А поза камерою доводили до відома умови, за якими люди будуть продавати збіжжя, свою продукцію. Тобто або продаж так, як ми хочемо, або просто заберемо. А продавали за безцінь. Добрива, запчастини, які до речі, є в дуже великому дефіциті, паливно-мастильні матеріали – все це за ринковими цінами нашим аграріям дістаються, а ціна на їхню продукцію далека від світової, вона така, яку нав’язали окупанти», – розповів чиновник.

Крім того, підприємців відразу почали змушувати перереєструватися бізнес. Деякі зробили це добровільно, але більшість під тиском зареєстрували бізнес за російським законодавством і сплачують податки до бюджету РФ. Є поодинокі випадки, коли люди не витримували тиску з боку окупантів, кидали свої підприємства та виїжджали з окупації.

«Доля цих підприємств така, що землі, які обробляли ці сільгосппідприємства, окупантами, представниками комендатури, гауляйтерами визнавалися такими, що є «безгосподарними», далі визначалися люди, які обробляють ці землі, а збіжжя – далі його крадут», – стверджує чиновник.

Є випадки, коли загарбники зайняли сільгосппідприємство, яке було одним із найтехнологічніших у регіоні, викрали там частину техніки, а на решті працюють уже нові господарі. Деякі підприємства були просто пограбовані, включаючи запаси посівних матеріалів, паливно-мастильних матеріалів та запасом запчастин.

У магазинах громади ціни дуже високі через запроваджений окупаційною владою курс валют та логістику завезення певних товарів з окупованого Криму та РФ.

Голова Приазовської селищної ради впевнений, що Росія не вкладатиме інвестиції в окупований регіон. Також він упевнений, що місцеві чекають на деокупацію.

Мушлі, жаби й острови: як сьогодні виглядає колись глибоководна річка Кушугум, — ФОТО.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя