«Простір Переосмислення»: у Запоріжжі створять новий культурний центр з першою в Україні інтерактивною експозицією про російсько-українську війну | Новини Запоріжжя

У Запоріжжі коштом соціально відповідального бізнесу у координації із Запорізькою міською радою створять першу в Україні інтерактивну експозицію про місто Запоріжжя та сучасну війну. Експозиція діятиме на базі мультифункціонального культурного центру «Простір Переосмислення», який буде реалізовано у межах програми корпоративної соціальної відповідальності Групи Метінвест та комбінату «Запоріжсталь».

30 листопада 2023 року у Запоріжжі на базі Туристичного інформаційного центру відбулася презентація культурного центру «Простір Переосмислення» – першої в Україні інтерактивної експозиції про російсько-українську війну з акцентом на ключову в ній роль Запоріжжя як міста сили, звитяги та сміливості.

Простір Переосмислення поєднає у собі унікальну музейну експозицію з 11 тематичних залів із залученням імерсивних технологій, лекторій просто неба з можливістю перегляду мультимедійних продуктів на великому екрані, виставкову залу, Зону пам’яті героїв, які віддали життя за Україну, а також інші локації, які важливі для усвідомлення ролі Запоріжжя у війні та майбутній Перемозі.

«Комбінат «Запоріжсталь» та Група Метінвест були в епіцентрі подій від початку повномасштабного вторгнення і досі. Відчуття єднання, безмежної сталевої сили та витримки переповнювало всіх нас, коли ми розгортали центри прийому переселенців чи брали активну участь у спорудженні фортифікацій навколо міста, або формували пакунки з допомогою для постраждалих українців, – зазначив генеральний директор комбінату «Запоріжсталь» Групи Метінвест Роман Слободянюк. – Простір Переосмислення покликаний зберегти цю історію спільного для всіх нас: спільно пережитих трагедій, спільного спротиву, спільної допомоги, спільної роботи на відновлення втраченого, спільної шани та поваги до ветеранів цієї війни – захисників України. Ми прагнемо зберегти цю історію для сьогодення та майбутнього, бо усім запоріжцям є чим пишатися, є за що боротися і що захищати. «Запоріжсталь» та Метінвест у межах власної програми корпоративної соціальної відповідальності беруть на себе фінансування створення унікального Простору Переосмислення для Запоріжжя та запоріжців».

Ключова увага експозицій буде приділена синергії зусиль громади, бізнесу та захисників у обороні міста, що вплинуло на зміну ходу війни та плани окупантів на підкорення українського Запоріжжя. Важливим аспектом роботи Простору Переосмислення стане популяризація та вшанування подвигу українських захисників-ветеранів сучасної війни, сприяння їх гідній інтеграції в соціальне життя після повернення з фронту.

«Запоріжжя – це незламне місто нескорених людей. Саме про це розповідає цей надзвичайно амбітний, потужний і важливий проєкт. Дякуємо нашим надійним партнерам із «Запоріжсталі» та «Метінвесту», які не лише всіляко допомагають нашому місту, генерують кошти для міського бюджету і дуже потужно підтримують наших військових, а ще й завжди пропонують і підтримують сучасні ініціативи. І низький уклін  нашим захисникам і захисницям за те, що попри близькість до лінії фронту, ми все одно можемо створювати та підтримувати такі потужні проєкти про героїзм нашого міста», – поділився секретар Запорізької міської ради, в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

Роботи зі створення Культурного центру «Простір Переосмислення» стартують вже в грудні 2023 року. Простір буде побудовано виключно коштом комбінату «Запоріжсталь» та Групи Метінвест. Новий культурно-історичний осередок буде розташований на території комбінату, що створить міцну синергію різних характерів: сталевого виробництва та культурного відновлення.

«Культурний центр «Простір Переосмислення» фокусує увагу на кількох важливих аспектах сучасної російсько-української війни. По-перше, на історичному контексті взаємовідносин між країнами та народами, технологіях інформаційних війн та пропаганді. По-друге, ми хочемо на прикладі Запоріжжя показати справжнє обличчя «руського миру» – чисельні воєнні злочини проти мирного населення та цивільної інфраструктури міста, гуманітарна криза. Але водночас ми прагнемо продемонструвати згуртованість, рішучість, зосередженість на подоланні нагальних проблем, – підкреслив куратор проєкту, історик, керівник крафтових музеїв Запоріжжя Михайло Мордовськой. – І з цього випливає третій аспект, на якому ми хотіли закцентувати, а саме – на ролі міста Запоріжжя і всіх містян, великих промислових підприємств та бізнесу, а також волонтерського руху в опорі загарбникам, допомозі захисникам України та цивільному населенню. І на останок, але не в останню чергу, ми хочемо подякувати кожному захисникові та захисниці, вшанувати пам’ять Героїв, полеглих за теперішнє та майбутнє нашої країни».

В межах презентації майбутнього центру містянам і ЗМІ представили тур Простором Переосмислення у віртуальній реальності, за допомогою спеціальної VR-гарнітури. Всі гості завчасно побачили майбутню музейну експозицію та змогли взаємодіяти з об’єктами всередині. Це – можливість побачити у віртуальному світі те, що буде відтворено в реальному. Атракція і тематична виставка працюватиме у запорізькому Туристичному інформаційному центрі до кінця року та буде доступна усім охочим.

Більше фото – за посиланням на сторінці «Запоріжсталі» у соціальній мережі.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя