Як і чим годують в школах Запоріжжя. Фото: t.me/zoda_gov_ua
У цьому навчальному році у запорізьких школах запровадили нове меню – різноманітне, смачне й збалансоване. На прикладі «підземної» школи Січового колегіуму ми дізналися, як саме готують обіди для дітей, і які страви вже стали фаворитами.
Меню від Клопотенка та «Кулінарний хаб»
Меню для школярів розроблене за участі відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Обіди готує навчально-практичний центр «Кулінарний хаб» підрядного оформлення Запорізької ОВА.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
- Кухарі розпочинають роботу вже з 07:00 ранку;
- на обід понад двісті учнів отримують гарячі страви у термозберігаючих ланчбоксах;
- салати та напої пакують окремо;
- меню щодня змінюється, щоб забезпечити баланс нутрієнтів і урізноманітнити раціон.
Щоденні порції – і смачно, і безпечно
Кожен учень отримує свою індивідуальну порцію, ретельно паковану й теплою. Такий підхід мінімізує ризик харчових інфекцій і забезпечує комфортне харчування, навіть якщо уроки відбуваються в укриттях чи підвальних приміщеннях.
Приклади страв із меню
У меню вже з’явилися:
- гречана каша з чебрецем;
- курка по-італійськи;
- чай масала;
- інші страви, які поєднують традиції та сучасність, смак і користь.
Ці страви – лише частина оновленого шкільного меню, покрокове впровадження якого проходить у багатьох навчальних закладах області.
Збалансоване та смачне харчування має надзвичайно важливе значення для розвитку дитини. Воно підтримує концентрацію, дає енергію для навчання й фізичної активності, а також формує здорові звички харчування.
Особливий підхід у “підземній” школі – термосумісні ланчбокси, окремі упакування салатів і напоїв, різноманітність у меню – допомагають підтримувати об’єднання нормального ритму харчування навіть в умовах евакуації або знімків у підвальних приміщеннях.
З ініціативи ОВА та за підтримки партнерів меню вже впроваджують й в інших школах регіону. Очікується, що діти зможуть отримувати своєчасне харчування навіть за складних умов навчання, зі збереженням смаку і якості.