Продукти, які можуть допомогти полегшити симптоми печії

Печія – досить неприємний стан, який може зіпсувати настрій та вплинути на загальне самопочуття. Однак, існують методи, які можуть допомогти полегшити симптоми печії та призвести зниження інтенсивності проявів. Найчастіше мова йде про продукти від печії та деякі ефективні препарати, які  знімають симптоми. Розглянемо їх докладніше.

Продукти, які допомагають в боротьбі з симптомами печії

Найзручніше, звичайно, прийняти спеціальні препарати, які містять антациди. Ці речовини знижують кислотність шлункового соку. Щоб детальніше дізнатись про препарати, які їх містять, варто перейти на сайт.  Також допомогти знизити почуття печіння в горлі можуть деякі продукти:

  • Молоко – якщо пити невелику кількість холодного молока, воно допомагає від печії. Рідина утворює захисне покриття на стінках стравоходу, що може знизити подразнення та симптоми печії;
  • Каша – вівсянка є відмінним вибором для тих, хто страждає печією. Вона має високий вміст клітковини, яка допомагає врегулювати роботу шлунково-кишкового тракту та знижує ризик виникнення печії;
  • Банани – вони не тільки смачні, але й можуть допомогти полегшити симптоми печії. Банани мають низький вміст кислоти і багаті на клітковину, що сприяє нормалізації роботи травної системи і знижує прояви печії;
  • Риба – деякі види риби, такі як лосось і сардини містять омега-3 жирні кислоти. Вони мають протизапальні властивості і можуть знизити запалення в стравоході, поліпшити травлення.

Людям, які страждають на печію часто, рекомендується нежирна дієта.  Слід уникати жирних та пряних продуктів, оскільки вони можуть сприяти підвищеній кислотності та посилювати симптоми печії. Натомість, можна надавати перевагу нежирним продуктам, таким як м’ясо з низьким вмістом жиру. Слід уважніше обирати овочі і фрукти. Цитрусові – апельсини, лимони, мандарини, навіть в невеликій кількості можуть викликати печію. Так само гострий перець, помідори і томатний сік також не рекомендується вживати в великій кількості.

Як харчуватись, щоб не страждати на печію

Правильне харчування відіграє ключову роль в управлінні печією. Переїдання, вживання великих порцій та велика кількість їжі перед сном майже гарантовано приведуть до печії, особливо якщо таке харчування увійшло в звичку. Оптимально розділити їжу на кілька невеликих прийомів, дотримуючись режиму харчування і не забуваючи харчуватися в правильний час.

Важливо пам’ятати, що кожен організм індивідуальний, тому деякі продукти можуть мати різний вплив на печію у різних людей. Якщо людина страждає від хронічної печії або має серйозні проблеми із травленням, рекомендується проконсультуватися з лікарем чи дієтологом для розробки індивідуальної дієти та режиму харчування.

Слід завжди пам’ятати, що правильне харчування є ключовим фактором у полегшенні симптомів печії. Потрібно дотримуватись збалансованої дієти, уникати надмірності в харчуванні і дотримуватись рекомендацій лікаря.

Література

1.  Garg V, Narang P, Taneja R. Antacids revisited: review on contemporary facts and relevance for self-management. J Int Med Res. 2022 Mar;50(3):3000605221086457. doi: 10.1177/03000605221086457. PMID: 35343261; PMCID: PMC8966100.

2. Ang D, Sifrim D, Tack J. Mechanisms of heartburn. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2008 Jul;5(7):383-92. doi: 10.1038/ncpgasthep1160. Epub 2008 Jun 10. PMID: 18542113.

3. Rodriguez S, Miner P, Robinson M, Greenwood B, Maton PN, Pappa K. Meal type affects heartburn severity. Dig Dis Sci. 1998 Mar;43(3):485-90. doi: 10.1023/a:1018842503719. PMID: 9539641.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя