Отримай відповідь: чи можна в Україні писати «Росія» з маленької літери

Отримай відповідь: чи можна в Україні писати "Росія" з маленької літери -

Отримай відповідь: чи можна в Україні писати "Росія" з маленької літери — фото: слово і діло

В Україні написання слів «Росія», «Москва» та подібних дозволили писати з малої букви у неофіційних текстах і це не вважатиметься помилкою.

Національна комісія зі стандартів державної мови зазначає, що написання назв «російська федерація», «росія», «москва», «московія», «московське царство», «російська імперія», «державна дума рф» з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру.

Важливим зауваженням є, що це стосується тільки листів неофіційного характеру.

Віце-премʼєр-міністр України Ірина Верещук ще 8 вересня публікувала у свій Telegram-канал повідомлення, де закликала Нацкомісію не гаяти час та офіційно запропонувати відповідні зміни до правопису назви держави-ворога та її ватажків.

Міністр освіти Оксен Лісовий також висловив свою думку у соціальній мережі щодо написання слів «Росія». Він зазначив, що правопис «рф» з великої літери — помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном.

У коментарях люди висловлюють різну думку. Хтось пише, що це не ті речі, на які мають іти державні кошти, а дехто радіє нововведенню та навіть у розпачі, що це не стосується й офіційних документів.

Нагадуємо, раніше RADA.zp.ua інформував, що залишився місяць, щоб обміняти дрібні монети та банкноти гривні старих зразків до 2003 року, що вилучаються з готівкового обігу.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя