Окупанти заблокували перепустки співробітникам Запорізької АЕС, які не підписали фейкові контракти | Новини Запоріжжя

З лютого цього року окупаційна адміністрація заборонила українському персоналу Запорізької атомної електростанції, а це 360 атомників, прохід на майданчик.

Про це повідомляють в «Енергоатомі».

«Окупанти заміщають кваліфікований український персонал на людей з міст поблизу Енергодара, котрі не мають жодного уявлення про експлуатацію атомних об’єктів. Це, своєю чергою, призводить до безграмотних дій з обладнанням станції, внаслідок чого воно постійно деградує», – зазначив Петро Котін, голова правління АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Котін також зазначив, що за два роки окупації з захопленого Енергодару змогли виїхати майже 5200 фахівців станції. Доля 17 людей і досі невідома.

Шон Берні, спеціаліст з питань ядерної енергетики проєкту «Зелене відновлення в Україні» Greenpeace днями заявив, що загарбники планують запустити один чи кілька енергоблоків станції до її 40-річчя, що може призвести до ядерної катастрофи.

«Це особливо небезпечно саме зараз. По-перше, поблизу станції точаться бойові дії, росіяни тримають зброю неподалік від ядерних об’єктів. По-друге, знищення греблі Каховської ГЕС призвело до дефіциту води, без якої безпечне функціонування енергоблоків в активному стані є неможливим», — зазначив експерт.

Шон Берні додав, що росіяни пробурили кілька свердловин, аби охолоджувати реактори, але цієї води недостатньо.

Майно людей вигоріло вщент: поліція показала наслідки 295 ворожих ударів по Запорізькій області, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя