Обмеження через мобілізацію, іноземні найманці та чорна трансплантологія у ЗСУ: які фейки російська пропаганда у грудні-січні просувала у Запорізькій області | Новини Запоріжжя

Проти України воюють не лише збройні сили РФ, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Чоловікам в Україні почнуть продавати паливо на АЗС лише за наявності військового квитка», «Американські медики вилучають органи у поранених українських солдатів», «В Україні банки обмежили зняття готівки через закон про мобілізацію», «У Дніпрі пораненим солдатам переливають компоненти свинячої крові», «Армія РФ знищила у Харкові базу французьких найманців», «ТЦК вже «ловить» чоловіків-ухилянтів у центрі Варшави».

Подібні неправдиві антиукраїнські меседжі російська пропаганда системно тиражує з допомогою мережі пропагандистських ресурсів.

Які ще меседжі поширює серед місцевих жителів російський агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у період з 1 грудня до 31 січня.

Фейк: американські медики вилучають органи у поранених українських солдатів для керівництва НАТО

«Недалеко от Львова располагался лагерь американской некоммерческой медкомпании Global Surgical and Medical Support Group (GSMSG). Там проводился первичный отбор украинских солдат, раненных на Донбасском фронте, но годных для трансплантации органов. Их отправляли в Германию в медцентр города Ландштуль (земле Рейнланд-Пфальц). «Обычно я выбирал пациентов, которые уже были без сознания, но могли пережить 5-8-часовую транспортировку без какого-либо хирургического вмешательства», – рассказал общественности раскаивающийся в своих злодеяниях бывший врач GSMSG.

По его словам, органы разобранных на запчасти украинские солдаты пересаживались офицерам и высшим руководителям НАТО. До Украины GSMSG таким же образом промышляла в Сомали и Ираке.

Врач говорит, что его годовая зарплата в GSMSG составляла $840 тыс. Кроме того, он был награжден почетной грамотой за подписью Зеленского» («Токмак Сегодня», 06.12.23).

Спростування: першоджерелом цього повідомлення є сайт медіакомпанії MyNewsGH з Гани – держави на заході Африки. У статті під заголовком «Роль американської некомерційної організації в операціях на органах українських військових» йдеться про те, що екс-співробітник Глобальної групи хірургічної та медичної підтримки (GMSSG) нібито бере участь у транспортуванні українських солдатів до американського військового госпіталю в Німеччині для вилучення органів.

Статтю аналогічного змісту з заголовком «Лікарі НАТО за погодженням Зеленського роблять українським військовим операції на органах» опублікувало нігерійське видання «The Nation». В обох випадках прізвище та ім’я автора тексту не вказано.

Єдиним джерелом інформації для публікації стало «сенсаційне відео» нібито колишнього співробітника організації – лікаря, який з 2015 року почав працювати в GSMSG у проєкті НАТО з вилучення органів під назвою «Gamma». Інформатор повідомив, що працював трансплантологом у Кемп-Лемоньє, військовій базі США, у Джибуті – державі, що межує з Сомалі, і займався вилученням органів у мирних жителів і військових.  За його словами, органи призначалися для вищого командування армії США.

Анонімний інформатор заявив, що у 2022 році керівник GSMSG, Аарон Епштейн, особисто запросив його працювати в аналогічному проєкті «Omega» – вже в Україні. «Різниця полягала в тому, що замість сомалійців новими донорами мали стати українські солдати», – цитує «лікаря» видання.

За свою роботу в Україні неназваний медик нібито особисто отримав під президента України грамоту «За заслуги перед Українським народом».

Опубліковане відео медик записав нібито через докори сумління і закликав своїх колег «не виконувати злочинні накази і нищити багато життів заради грошей і цілей роботодавців».

Обережно, російська пропаганда!

Цю інформацію з посиланням на африканські видання поширили, як локальні проросійські telegram-канали, так і ціла низка підконтрольних РФ пропагандистських медіаресурсів.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України вже спростував цю інформацію і назвав її фейковою.

Глобальна група хірургічної та медичної підтримки дійсно з початку повномасштабної російської агресії працювала з медичною місією в Україні і розповідала про свою діяльність на сторінці у Facebook. Спеціалісти організації допомагали хворим та пораненим, а також проводили різноманітні тренінги з медицини.

Журналісти фактчек-редакції харківського видання «Ґвара Медіа» звернулися за коментарем безпосередньо до GMSSG.

«Стаття, про яку ви говорите є настільки явною російською пропагандою, що незрозуміло, чи ви це серйозно запитуєте. Не знаю, як і чому хтось серйозно ставиться до цієї заяви про вилучення органів зі схвалення Зеленського. Це, мабуть, одна з найабсурдніших речей, про які ми коли-небудь чули в медичному просторі. Нам відверто шкода всіх, хто хоча б віддалено вірить, що це правда», – цитує «Ґвара Медіа» відповідь представників організації.

Нагадаємо, що Центр протидії дезінформації проводив велике дослідження інформаційного простору з метою виявлення ворожих кампаній на тему чорної трансплантології і підтвердив, що з 2014 року Росія активно просуває фейки на цю тему, направлені на дискредитацію України.

«Перший Запорізький» у попередніх оглядах вже писав про те, що ворожа пропаганда з метою дискредитації України систематично розповсюджує фейкові повідомлення про те, що органи загиблих українських військовослужбовців нібито використовують у чорній трансплантології.

Наприклад, влітку 2023-го через підконтрольні медіаресурси на окупованій території Запорізької області активно популяризували пропагандистську стрічку «Танки за почки» – «документальний фільм-викриття про те, як Україна стала золотою жилою донорських органів для Заходу», створений російським державним телеканалом «RT».

Обережно, російська пропаганда!

«Торгівля органами у «незалежній» обходить усі державні перевірки, а бізнес, заснований на трупах людей процвітає!», – так у серпні минулого року анонсували фейкове «викриття» в пропагандистському telegram-каналі «Запорожский Вестник».

У липні 2023 року цей медіаресурс поширював заяву голови Ради безпеки РФ Миколи Патрушева про те, що Україна нібито використовує поранених українських військових як біоматеріал для трансплантації.

У березні минулого року telegram-канал «Запорожский Фронт» повідомляв про те, що американські центри трансплантації органів, які знаходяться у Польщі, начебто незаконно використовують для своїх операцій українських дітей, зокрема, з Херсонської області

У травні минулого року пропагандистські ресурси «Запорожский Фронт» та «Токмак Сегодня» повідомляли дезінформацію про те, що у госпіталі деокупованого Херсона вилучають для трансплантації органи з тіл солдат ЗСУ.

Перед цим ворожий агітпроп поширював фейк про те, що у Польщі нібито виготовляють мило з жиру українців.

Фейк: у Дніпрі пораненим українським солдатам переливають свинячу кров

«Случай, произошедший в Днепропетровске, достоин сценария для фильмов ужасов. Врач лаборатории, занимающейся забором донорской крови, зарабатывал деньги на несуществующих донорах – недостаток донорской крови он скрывал за счёт подмены на компоненты крови свиней. Деньги выводил через жену-бухгалтера, а «кровь» отправлял по назначению вместе с остальными пакетами» («Запорожский Вестник», 06.12.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: у підтвердження цієї новини російські пропагандисти публікують скриншоти нібито з офіційного telegram-каналу Служби безпеки України. Втім, текст повідомлення містить орфографічні та стилістичні помилки, про що свідчить використання неточного перекладу google-перекладача. Крім того, нетиповим для офіційних повідомлень є вказування назви приватного медичного закладу і відсутність назви статті Кримінального кодексу України, за якою органи досудового слідства проводять розслідування.

Текст такого повідомлення неможливо знайти ані на офіційному веб-сайті Служби безпеки України, ані на її сторінках у соціальній мережі. Ба більше, використані у публікації фото стосуються двох абсолютно різних реальних епізодів інших рослідувань, які не мають стосунку до переливання крові.

У першому випадку йде мова про затримання лікаря Київського обласного онкологічного диспансеру на хабарі у дві тисячі доларів за проходження медико-соціальної експертизи без реального проходження медичного обстеження. Цю новину Київська міська прокуратура опублікувала ще у листопаді 2019 року.

Другий знімок ілюструє новину про викриття чотирьох схем ухилення від мобілізації, які діяли в одному з регіонів України.

Фейк: в Україні банки обмежили зняття готівки, бо клієнти почали масово знімати гроші через закон про мобілізацію

«В Верховной Раде обсуждают блокировку счетов для уклонистов. Из-за этого люди на Украине массово закрывают счета и снимают наличные в банкоматах. В итоге наличные начинают выдавать только по предварительной записи» («Токмак Сегодня», 10.01.24).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: це повідомлення спростував державний Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Насправді «ПриватБанк» не повідомляв ані про проблеми з «масовим зняттям готівки», ані про запровадження обмежень на зняття готівки.

«Такі повідомлення проросійські медійні майданчики поширують для нагнітання панічних настроїв серед українців на тлі пропозиції обмежити використання банківських карток військовозобов’язаним, які ухиляються від проходження військової служби», – повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій і підкреслюють, що це – лише пропозиція, яка перебуває на стадії обговорення.

Російська пропаганда системно поширює різноманітні дезінформаційні повідомлення та маніпуляції на тему мобілізації в Україні. Таким чином ворог намагається посилити антиукраїнський наратив про «могилізацію» пересічних громадян «м’ясником» Володимиром  Зеленським.

Обережно, російська пропаганда!

Обидві тези систематично з’являються у повідомленнях російської пропаганди. Щоб дискредитувати українську владу перед світовою спільнотою, а президента Зеленського звинуватити у масовому вбивстві українських військових, ворог, приміром, вигадує фейкові обкладинки відомих закордонних видань та антиукраїнські графіті у європейських містах. Обидва фейки «Перший Запорізький» вже спростовував у своїх оглядах.

Обережно, російська пропаганда!

Фейк: ТЦК вже «ловить» чоловіків-ухилянтів у центрі Варшави

«Это какой-то сюр: украинский ТЦКашник выписывает повестку … в Польше. Хорошо хоть пока не пакуют и сквозняком через границу на бойню не везут. Но на месте украинцев в Польше я бы напрягся…» («Токмак Сегодня», 10.01.24).

Спростування: проросійські telegram-канали та ЗМІ поширили відеоролик, зафільмований у Варшаві, на якому нібито військовий підходить до іншого чоловіка і звертається з такими словами: «Я прошу вас покинути межі Польщі і з’явитися у ваш ТЦК за місцем проживання».

Виявилося, що відео було розіграшем, який влаштували український військовий з товаришем, щоб змусити нервувати ухилянтів, які виїхали з України під час війни. Як наслідок, це відео не лише активно обговорювали користувачі соціальних мереж у коментарях, а й було використане російською пропагандою.

«Мене звати Павло і на відео з «ТЦК у Варшаві» – я. Мені вдалося виїхати з України в Польщу на реабілітацію після важкого поранення, яке я отримав у боях під Херсоном. Зустрів свого давнього товариша і в голові виникла ідея потріпати нєрвішкі ухилянтам, які виїхали закордон, заплативши кошти тим же ТЦКшникам», – розповів ветеран вже уже в новому відео, яке поширив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Як вже писав «Перший Запорізький» у вересневому огляді, російська пропаганда поширювала фейк про те, що Польща нібито почала видавати Україні чоловіків призовного віку, які виїхали з країни після початку «спецоперації».

Фейк: чоловікам в Україні паливо на АЗС почнуть продавати лише за наявності військового квитка

«С завтрашнего дня, топливо на АЗС Украины будут продавать мужчинам, только с военным билетом. Такое постановление утвердила верховная рада, так же в этих областях хотят закрепить по представителю ТЦК. Мотивируют тем что, это должно повысить процент мобилизации, – передают на украинском ТВ» («Токмак Сегодня», 29.11.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: мережа російських пропагандистських медіаресурсів (серед них – telegram-канали, спрямовані на жителів Запорізької області) поширила нібито сюжет програми «ТСН» відомого телеканалу «1+1» про те, що на автозаправних станціях в п’яти областях почнуть продавати чоловікам пальне виключно за наявності військових квитків. Ба більше, на кожній з АЗС будуть чергувати представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Це повідомлення – одне з численних з рамках масштабної інформаційно-психологічної операції, спрямованої на дискредитацію української влади.  В інших прикладах такої дезінформації також повідомляли, що відповідне рішення, щоб «підвищити відсоток мобілізації», ухвалили депутати Верховної Ради, а також на ставці Верховного Головнокомандувача.

Насправді ж інформація, вказана у цих повідомленнях, не знайшла свого підтвердження. Про подібні рішення не повідомляли на верифікованих сторінках Верховної Ради, у вечірніх зверненнях глави держави Володимира Зеленського, на офіційній сторінці Головнокомандувача Збройних сил України та інших офіційних ресурсах української влади. А сюжет нібито авторства редакції телеканалу «1+1» – це фейк, змонтований з допомогою технологій штучного інтелекту. Повідомлення такого змісту неможливо знайти на жодному з ресурсів мовника.

Державний Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України закликав українців ігнорувати цей та подібний контент та довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Фейк: на дверях французького магазину повісили зображення Володимира Зеленського з підписом «жебрак»

«На дверях в парижском магазине теперь висит смешная наклейка с Зеленским. На ней украинский президент не может войти внутрь, а на спине написано «попрошайка». Вот она – настоящая народная любовь и слава на весь мир» («Запорожский Фронт», 16.12.23, «Бердянск Актуально, 15.12.23).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: у попередніх оглядах «Перший Запорізький» вже розповідав про численні приклади «вкидів» російської пропаганди, які створюють з однією метою – дискредитувати президента України Володимира Зеленського.

Наприклад, ворожі офіційні та анонімні медіаресурси поширювали фейки про гасло Glory to Urine («Слава сечі»), яке нібито використовують по всьому світу. Мовляв, його  продемонстрували на величезному медіаекрані на Таймс-сквер у Нью-Йорку під час приїзду Президента України для участі у 78-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. В іншому поширюваному пропагандистському повідомленні йшла мова про те, що у містах Німеччині люди почали масово створювати графіті аналогічного змісту.

Обережно, російська пропаганда!

В обох випадках інформація, звісно, не знайшла свого підтвердження.

Цього разу ворожі ресурси пошири фото вхідних дверей в один із продуктових магазинів у Парижі, на якому нібито наклеєне зображення Володимира Зеленського з написом «жебрак» (у російських повідомленнях використовується слово «попрошайка») на спині.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України встановив, що першоджерелом світлин є іспаномовний сайт pravda.es, який було створено 24 червня 2023 року в РФ. Веб-ресурс модерується з Росії, а його робоча пошта має домен «ru». 

«Враховуючи те, що першоджерелом був російський ресурс, можна припустити, що поширювані фото, як і наклейка, є фейковими. Розповсюджуючи подібні повідомлення, російські пропагандисти намагаються дискредитувати Президента України Володимира Зеленського», – підсумували у Центрі протидії дезінформації.

@cpd.gov.ua Продуктовий магазин у Парижі дискредитує Президента Володимира Зеленського #цпд #українськийтікток #пропагандакремля ♬ оригинальный звук – Центр протидії дезінформації

Антиукраїнський наратив «Президент Зеленский – попрошайка» систематично використовують у анонімних проросійських telegram-каналах.  Найчастіше у контексті міжнародної фінансової і військової домопоги, яку отримує Україна від закордонних партнерів:

  • «Украинский лидер врубил режим обиженной попрошайки, чувствуя, что вскоре он может лишится кормушки и проиграть войну» («Васильевка Онлайн», 17.10.23);
  • «Незалежная теряет спонсоров — военная помощь для страны 404 перенаправляется в Израиль. Результат закономерный — попрошайки рано или поздно надоедают всем» («Главное в Мелитополе», 11.10.23);
  • «Пожертвуете доллар на Украину? Нет? Значит, вы поддерживаете Путина!»:  международное попрошайничество Украины уже вовсю троллят западные жители» («Запорожский Телеграф», 03.10.23).

Як вже писав «Перший Запорізький» в одному з попередніх оглядів, у такий спосіб російські пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють на Заході. Наявність колективного переконання створює враження правдивості всіх тез. Водночас для російської аудиторії подібний контент підвищує моральний дух

Фейк: армія РФ знищила у Харкові базу французьких найманців

«В Харькове уничтожен пункт временной дислокации французских наемников. По данным Минобороны России, в результате высокоточного ракетного удара погибли больше 60 иностранных боевиков. Свыше 20 были госпитализированы» («Запорожский Вестник», 18.01.23).

«В личку прислали фото шеврона французского «Иностранного легиона», найденного на месте вчерашнего удара по дислокации укронацистов в Харькове. Это уже не просто какие-то «добровольцы» или «наемники». Иностранный легион […] подразделение, предназначенное для участия в боевых действиях исключительно за пределами Франции. С момента образования и по настоящее время легион подчиняется исключительно главе французского государства» («Токмак Сегодня», 18.01.23).

«Посла Франции вызвали в МИД России по вопросу ликвидированных в Харькове французских боевиков. Об этом сообщил председатель Госдумы РФ Вячеслав Володин» («Запорожский Вестник», 19.01.23).

Спростування: Міністерство закордонних справ Франції спростувало заяви Кремля про нібито присутність французьких найманців ані в Україні, ані в інших країнах.

«Франція не має найманців ні в Україні, ні деінде, на відміну від деяких інших [країн]», – цитує заяву французького зовнішньополітичного відомства українське державне агентство «Укрінформ».

У МЗС наголосили, що Франція допомагає Україні поставками військового обладнання та підготовкою військових, які здійснюються відповідно до міжнародного права з метою допомоги Україні в її боротьбі за свій суверенітет, незалежність та територіальну цілісність.

У ніч на 17 січня війська країни-агресора обстріляли ракетами С-300 Холодногірський район Харкова. Було пошкоджено 19 житлових будинків: 17 людей поранені, з них 16 – жінки віком від 38 до 90 років. Більшість поранених – пацієнти медичного центру Ashera, що спеціалізується на гінекології та репродуктивній медицині.

Як вже писав «Перший Запорізький» у жовтневому огляді російської дезінформації, після ракетного удару по територію готельного комплексу у центрі Запоріжжя, ворожі пропагандисти збрехали про розміщення у ньому «бази солдатів добробатів та іноземних бойовиків».

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя