На Запорізькій АЕС окупанти хочуть один із енергоблоків перевести у стан «гарячої зупинки»: чим це небезпечно | Новини Запоріжжя

Російські загарбники хочуть перевести з «холодної» у стан «гарячої зупинки» енергоблок №4 на Запорізькій атомній електростанції. Це створить нові істотні ризики для ядерної та радіаційної безпеки.

Про це повідомляють у Державній інспекції ядерного регулювання України.

Ризики пов’язані з тривалим простоєм обладнання енергоблоку №4, відсутністю належного регламентного технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки, недостатньою кількістю кваліфікованого персоналу на Запорізькій атомній електростанції.

Через підрив Каховської гідроелектростанції було втрачено надійне джерело водопостачання для Запорізької АЕС. Тому стан «холодної зупинки» енергоблоків є оптимальним для зниження ризику ядерної безпеки.

«Переведення енергоблоку №4 ЗАЕС у стан «гарячий зупин» стане черговим грубим порушенням російськими окупантами та фейковою експлуатуючою організацією принципів безпеки й законодавства у сфері використання ядерної енергії», — кажуть у Державній інспекції ядерного регулювання України.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», окупанти збираються привезти в Енергодар 4,5 тисячі росіян для роботи на Запорізькій АЕС.

Крім того, росіянину із 7-місячним стажем роботи окупанти довірили оперативне управління реактором Запорізької АЕС.

Підготували та організували псевдореферендум: судитимуть двох колаборантів із Запорізької області.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя