Кіберполіція Запоріжжя розповіла, як захистити себе та свої кошти від шахраїв

Кіберполіція Запоріжжя розповіла, як захистити себе та свої кошти від шахраїв.

Кіберполіція Запоріжжя розповіла, як захистити себе та свої кошти від шахраїв. Фото: depositphotos.com

В Запоріжжі департамент кіберполіції надав поради містянам, як захистити себе та свої кошти від шахраїв.

За словами керівника Управління протидії кіберзлочинам Валентина Солдатенко, найпоширеніші схеми зловмисників включають продаж неіснуючих товарів, телефонні шахрайства та фішинг.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

— Не розголошуйте свої особисті дані на ненадійних або підозрілих веб-сайтах. Однією з останніх форм шахрайства є створення фішингових сайтів-двійників. Ці сторінки виглядають практично ідентично офіційним, мають подібний дизайн і інформацію. Однак в адресній стрічці можуть бути незначні розбіжності, такі як зайві літери або цифри. Якщо ви вводите свої особисті дані на такому сайті, ви ризикуєте потрапити у пастку шахраїв. Ви не отримаєте жодних товарів або послуг, а ваші дані можуть бути використані проти вас. Тому перш ніж вводити свої дані, переконайтеся, що ви знаходитесь на офіційному веб-сайті, — зауважив Валентин Солдатенко.

Ще однією поширеною формою інтернет-шахрайства є діяльність неправдивих інтернет-магазинів. Такі магазини можуть пропонувати товари, яких фактично немає в наявності або які перебувають в жахливому стані.

Поліція рекомендує бути обережними з продавцями, які пропонують товари за надзвичайно низькою ціною, але вимагають часткову або повну передоплату.

Для онлайн-покупок краще використовувати перевірені платформи, адміністратори яких можуть гарантувати повернення коштів, якщо товар не буде відправлений або буде низької якості.

У випадку потреби користуватися послугами невідомого інтернет-магазину, важливо знайти відгуки про продавця на інших ресурсах і надавати перевагу сплаті за товар після отримання і огляду.

— Щоб захистити гроші на банківських рахунках, не слід розголошувати дані своїх банківських карток третім особам та утримуватися від переходу за сумнівними посиланнями. З урахуванням початку повномасштабної війни, з’явилися нові схеми мошенництва, пов’язані з псевдоевакуаційними перевезеннями та іншими видами шахрайства на тимчасово окупованих територіях. Також актуальними стали схеми оренди неіснуючого житла, продажу неіснуючих військових товарів та псевдоволонтерських зборів, — розповів керівник кіберполіції.

Він також рекомендував переказувати кошти на благодійність тільки перевіреним особам або офіційним фондам і завжди ретельно перевіряти профілі волонтерів на наявність верифікації і відгуків перед тим, як докласти свою підтримку.

Перераховані вище варіанти інтернет-шахрайства є найпоширенішими, але не виключними. З кожним днем з’являються нові види шахрайства в інтернеті. Для того щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто під час здійснення операцій в інтернеті дотримуватися таких правил:

— нікому не повідомляти та не вводити на підозрілих сайтах термін дії банківської карти, її номер та 3-значний CVV-код;

— перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній;

— у разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніякої оплати до встановлення обставин ситуації, що виникла;

— не робити передплат у неперевірених інтернет-магазинах;

— не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя