Карта бойових дій в Україні 3 березня

Мапа бойових дій в Україні 3 березня.

Мапа бойових дій в Україні 3 березня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 3 березня, в Україні розпочався 739 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська намагаються прорвати українську оборону, щоб окупувати більше територій, ЗСУ контратакують.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 3 березня.

Російські сили, схоже, готові ризикувати втратами авіації, що продовжуються, заради тактичних успіхів на сході України, ймовірно, вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. 2 березня ВПС України повідомили, що українські сили знищили один літак Су-34, який вранці 1 березня завдав плануючих бомбових ударів по українських позиціях на сході України. Командувач ВПС України генерал-лейтенант Микола Олещук пізніше заявив, що українські сили спробували збити ще два російські літаки Су-34 та один Су-35, а також збили один із літаків Су-34. Українські військові повідомили, що від 17 лютого українські сили збили 15 російських літаків. Представник ВПС України полковник Юрій Ігнат заявив, що російські війська не розміщували літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 над Азовським морем протягом останніх шести днів після знищення літака А-50 23 лютого, і мав на увазі, що відсутність літаків А-50 змушує російські літаки Су -34 та Су-35 підлітати ближче до цілей для завдання ударів.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися в районі Кремінної на тлі позиційних боїв, що продовжуються, на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна 2 березня. Геолоковані кадри, опубліковані 1 і 2 березня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на схід від Терного (на захід від Кремінної) та на південь від Білогорівки (на південь від Кремінної). Позиційні бої тривали на північний схід від Куп’янська в районі Сіньківки, озера Лиман і Петропавлівки; на південний схід від Куп’янська в районі Табаївки; на захід від Кремінної в районі Ямполівки та Терного; та на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 2 березня російські війська просунулися в районі Бахмута, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в Іванівському (на захід від Бахмута), проте ISW не побачила візуального підтвердження цього твердження. Позиційні бої тривали на північний схід від Бахмута в районі Роздолівки, на північний захід від Бахмута в районі Богданівки, на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки і на південь від Бахмута в районі Південного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися під Авдіївкою. На геолокованих кадрах, опублікованих 1 і 2 березня, видно, що російські війська просунулися в центральній та східній Орлівці (на захід від Авдіївки). Геолоковані кадри, опубліковані 2 березня, показують, що російські війська також просунулися в Тоненькому (на захід від Авдіївки). Російський блогер заявив, що російські сили витіснили українські війська з Тоненького, проте інші російські блогери спростували твердження про те, що російські сили контролюють поселення. Російські блогери також стверджували, що російські війська просунулися в районі Степового (на північний захід від Авдіївки), Новобахмутівки (на північний захід від Авдіївки) та Невельського (на південний захід від Авдіївки), але ISW не побачила візуального підтвердження цього. Позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Новобахмутівки, Семенівки та Степового; на захід від Авдіївки в районі Тоненького; та на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Невельського та Первомайського. Український головнокомандувач генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські сили повністю провели ротацію частин бригади, яка два роки воювала на східному напрямку, і перекинули їх у тил для відновлення. Повідомляється, що у районі Невельського діють підрозділи 110-ї російської мотострілецької бригади (1-й армійський корпус т.зв. Донецької Народної Республіки [ДНР]); Повідомляється, що в районі Тоненького діють підрозділи 1-ї «Слов’янської» мотострілецької бригади (1-й АК т.зв. ДНР); Повідомляється, що в районі Тоненького та Орлівки діють підрозділи 114-ї мотострілецької бригади (1-й АК т.зв. ДНР).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 березня позиційні бої тривали на захід та південний захід від Донецька, проте підтверджених змін лінії фронту у цьому районі не відбулося. Позиційні бої тривали на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Перемоги та Новомихайлівки. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в районі Новомихайлівки, Георгіївки та Красногорівки, але ISW не побачила візуального підтвердження цих тверджень. Російський блогер заявив, що українські мінні поля на захід від Донецька ускладнюють наступні російські операції. Повідомляється, що в районі Красногорівки діють підрозділи російської 5-ї мотострілецької бригади (1-й АК т.зв. ДНР) та 238-ї артилерійської бригади (8-а ОМС ПВО).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 березня позиційні бої у прикордонних Донецької-Запорізької областях тривали, проте підтверджених змін лінії фронту не відбулося. У Генштабі України заявили, що російські війська безуспішно атакували район Урожайного (на південь від Великої Новосілки). Російське джерело заявило, що російські війська просунулися в районі Марфополя (на південний захід від Великої Новосілки) та Гуляйполя, проте ISW не побачила візуального підтвердження цього твердження. Повідомляється, що в районі Гуляйполя діють підрозділи 69-ї російської 69-ї бригади прикриття (35-а САА Східного військового округу [ВВО]), а на напрямі Великої Новосілки — підрозділи 30-ї артилерійської бригади (36-а САА ВВО).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

2 березня позиційні бої продовжилися на заході Запорізької області в районі Роботино та Вербового (на схід від Роботино). Відомий російський блогер, пов’язаний з Кремлем, заявив, що в районі Роботино спостерігається затишшя, а український генеральний штаб повідомив лише про одну невдалу російську атаку в цьому районі. Повідомляється, що під Вербовим діють підрозділи 247-го гвардійського повітрянодесантного полку (7-а дивізія ВДВ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя