Карта бойових дій в Україні 1 грудня

Мапа бойових дій в Україні 1 грудня.

Мапа бойових дій в Україні 1 грудня. Фото: GeneralStaff.ua

Сьогодні, 1 грудня, в Україні розпочався 645 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 1 грудня.

Нещодавнє російське опитування громадської думки показує, що кількість росіян, які повністю підтримують війну в Україні, скоротилася майже вдвічі з лютого 2023 року і що більше росіян підтримують виведення російських військ з України, ніж ні. Незалежна російська опозиційна соціологічна організація «Хроніка» заявила, що дані її телефонного опитування, проведеного 17-22 жовтня 2023 року, показують, що респонденти, які є «послідовними» прихильниками війни – ті, хто висловив підтримку війні, не підтримують виведення російських військ із Україна без досягнення Росією своїх військових цілей, і вважають, що Росія має приділяти пріоритетну увагу військовим витратам — знизилися з 22 до 12 відсотків у період з лютого 2023 року по жовтень 2023 року. «Хроніка» заявила, що 40 відсотків респондентів підтримали виведення російських військ з України без досягнення Росією своїх військових цілей, і що ця кількість залишалася постійною на рівні від 39 до 40 відсотків протягом 2023 року. «Хроніка» також заявила, що 33 відсотки респондентів не підтримали виведення російських військ з України. Недавнє опитування незалежної російської соціологічної організації «Левада-центр», опубліковане 31 жовтня, показало, що 55 відсотків респонденти вважали, що Росія має розпочати мирні переговори, тоді як 38 відсотків висловилися за продовження війни.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 листопада російські війська продовжили локалізовані наступальні операції на лінії Куп’янськ — Сватове, але не досягли якихось підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили сім атак російських військ у районі Сіньківки (9 км на північний схід від Куп’янська), Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська) та Стельмахівки (18 км на північний захід від Сватового). Російські блогери стверджували, що російські сили витіснили українські війська з невказаних позицій у районі Лимана Першого (11 км на північний схід від Куп’янська), увійшли на околицю Сіньківки та прорвали оборону України на лінії Тимківка-Іванівка-Кислівка (20–23 км на південний схід від Куп’янська). ISW не виявила жодного візуального підтвердження заявлених російських досягнень.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

За повідомленнями, 30 листопада російські війська зробили численні наступи у районі Бахмута. Російські блогери стверджують, що російські війська просунулися на південь від Берхівського водосховища (3 км на північний захід від Бахмута) та біля Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута). Один блогер заявив, що російські війська також захопили ділянку траси Бахмут-Часів Яр біля Хромового (одразу на захід від Бахмута). Російські блогери повторили твердження про те, що російські війська, зокрема 11-а окрема повітряно-десантна бригада (ВДВ), захопили Хромове і просунулися в лісових масивах на північ і північний захід від населеного пункту, але ISW не побачила візуального підтвердження цих тверджень. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російські війська захопили кілька українських позицій у районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), на північ від Хромового та у напрямку Богданівки. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки в районі Богданівки, Івановського (6 км на захід від Бахмута), Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) та Кліщіївки. Російський блогер опублікував 29 листопада кадри дій частин російської 98-ї дивізії ВДВ, які діють під Бахмутом.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжили наступальні операції біля Авдіївки та, як повідомляється, просунулися 30 листопада. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися на захід від залізничної лінії в районі Степового (3 км на північний захід від Авдіївки) та в районі Новокалинове (11 км на північний захід від Авдіївки). Російські джерела повідомили 29 і 30 листопада, що російські війська також просунулися на північ від промислової зони на південний схід від Авдіївки і що бої тривають біля Авдіївського коксохімічного заводу та прилеглого до нього терикону. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили атаки російських військ у районах Степове, Новокалинове, Авдіївка, Північне (6 км на захід від Авдіївки) та Первомайське (11 км на південний захід від Авдіївки); на схід від Новобахмутівки (11 км на північний схід від Авдіївки); та південніше с. Тоненці (7 км на захід від Авдіївки). Українське видання «Суспильне» повідомило, що мерзла земля біля Авдіївки вже перетворилася на багнюку, що ускладнює здатність російських та українських сил керувати транспортними засобами. Прес-секретар Таврійської групи військ України полковник Олександр Штупун заявив, що російські війська завдають плануючих бомбових ударів із літаків Су-35 під Авдіївкою.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 листопада російські війська продовжили наступ на захід і південний захід від Донецька, але не досягли підтверджених успіхів. Генштаб України повідомив, що російські війська провели безуспішні наземні атаки в районі Красногорівки (безпосередньо на захід від міста Донецьк) та Новомихайлівки (10 км на південний захід від міста Донецьк). Російський блогер заявив, що російські війська також безуспішно атакували Мар’їнку (безпосередньо на захід від Донецька). Російські військові заявили, що 30 листопада російські війська відбили як мінімум три українські напади в Мар’їнці та районі Новомихайлівки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 листопада російські війська продовжили обмежені наземні атаки в районі кордону Донецької-Запорізької областей і досягли підтвердженого просування. На геолокованих кадрах, опублікованих 29 листопада, видно, як підрозділи російського 394-го мотострілецького полку (127-а мотострілецька дивізія, 5-а загальновійськова армія, Східний військовий округ) захоплюють українські позиції на південний захід від Старомайорського (9 км на південь Великої Новосілки). ISW раніше оцінила, що лінія фронту російських військ проходила за цими позиціями, і кадри показують, що російські війська, ймовірно, не перебувають на північний захід від цих позицій. Український Генштаб повідомив, що українські війська відбили російські атаки на південь від Пречистівки (18 км на південний схід від Великої Новосілки). Декілька російських блогерів заявили, що російські війська захопили кілька невстановлених українських позицій уздовж лінії Приютно-Старомайорське (від 15 км на південний захід до 9 км на південь від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 листопада українські сили продовжили наступальні операції на заході Запорізької області, але не досягли підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують наступальні дії на Мелітопольському напрямі (захід Запорізької області). Міністерство оборони Росії (МО) та інші російські джерела заявили, що російські війська відбили атаки українців на північ від Вербового (9 км на схід від Роботино). Російські блогери зазначили, що погані погодні умови продовжують перешкоджати руху техніки та артилерійським діям, але зазначили, що дрони продовжують працювати.

30 листопада російські війська продовжили обмежені наземні атаки на заході Запорізької області, але не досягли підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили щонайменше 14 російських атак у районі Роботино, а також на північний захід та захід від Вербового. Декілька російських блогерів заявили, що російські війська захопили невказані позиції на захід від Работіно і біля Вербового. Прес-секретар Таврійської групи військ України полковник Олександр Штупун заявив, що російські війська стали «дещо активнішими» на запорізькому напрямку і намагаються повернути втрачені позиції.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя