«Я знаю, що це будуть їсти хлопці, і їм має бути смачно»: волонтерка із Запоріжжя готує захисникам сухі супи та борщі

Сухі страви, які готує Тетяна Педаш. Особистий архів Тетяни Педаш

Тетяна Педаш не планувала готувати сухі страви, та вирішальним мотиватором стала давно придбана сушарка, яка стояла без діла. Відтоді жінка почала шукати рецепти та поради, як сушити продукти:

"Багато шукала інформації в інтернеті, й знайшла дівчат, які також таке готують. Я з ними багато консультувалася, вчилася в них".

Тетяна Педаш. Суспільне Запоріжжя

Спочатку Тетяна закуповувала продукти за власні гроші, згодом почали допомагати небайдужі:

"Відкрила "банку" і туди поточно кидають трошечки. Закупку роблю — звітую. Чоловік їде на базар і все купує".

Тетяна нарізає овочі для сушіння. Суспільне Запоріжжя

Щоденно Тетяна відварює та натирає десятки кілограмів картоплі, моркви й буряку, також нарізає печериці, томати й перець, а потім все сушить – це найтриваліший процес приготування страв:

"Наприклад, картопля, залежно від сорту, сушиться десь від 8 до 12 годин. А картоплі на суп і борщ йде дуже багато. Морква може за 6 годин висохнути. Печериці сушаться сирі. Ми їх тоненько нарізаємо слайсами, і викладаємо в сушарку – десь 6 годин, квасоля теж десь 8 годин сохне".

Овочі, які сушить Тетяна. Суспільне Запоріжжя

Овочі, які сушить Тетяна. Суспільне Запоріжжя

Після сушіння Тетяна змішує інгредієнти та пакує у вакуумні пакети:

"Спочатку я зважувала все, а зараз я просто на око роблю. Просто дивлюся, яка в мене в пакетику кількість різних овочів", – каже Тетяна.

Висушені овочі для супів та борщу. Суспільне Запоріжжя

Перші сухі супи та борщі дегустували рідні Тетяни, а вже потім набори почали відправляти хлопцям на фронт. Тетяна каже: завдяки зворотному зв'язку з ними вона удосконалила рецептуру:

"Звісно, у борщі навару немає, але, я вважаю, що це краще, ніж "Мівіна". Тобто шлунок від нього не болить".

Висушені овочі для супів. Суспільне Запоріжжя

До того ж і готуються гарячі страви швидко – протягом 15-20 хвилин. Вміст пакета достатньо залити окропом, можна і відварити, каже Тетяна:

"Ставлять свою чашку, нагрівають воду, висипають суп. Взагалі бажано, щоб він хоч трошки прокипів, а тоді вже настоюється".

Висушені овочі для супів та борщу. Суспільне Запоріжжя

Технічні можливості в Тетяни обмежені, та за рік вона приготувала понад 1300 порцій супів та більше сотні борщів. Жінка каже, що втоми не відчуває:

"Мені не важко це робити. Воно, як медитація: ти ні про що не думаєш, ти ріжеш, ти вариш, сушиш, пакуєш. А пакування це взагалі просто неймовірні відчуття. Воно так все пахне! Мені це подобається. Я просто знаю, що це будуть їсти хлопці, і їм має бути смачно".

Тетяна нарізає овочі для сушіння. Суспільне Запоріжжя

Тетяна планує розширити асортимент страв, щоб урізноманітнити раціон хлопців, тож нині шукає нові рецепти.

«Ми маємо допомагати, щоб хлопцям було смачно й трохи домашнього затишку». Тетяна Педашволонтерка

Джерело

Новини Запоріжжя