Головнокомандуючим ЗСУ призначили Олександра Сирського: що про нього відомо

Головнокомандуючим ЗСУ призначили Олександра Сирського: що про нього відомо.

Головнокомандуючим ЗСУ призначили Олександра Сирського: що про нього відомо. Фото: armyinform.com.ua

З сьогоднішнього дня, 8 лютого, до керівництва ЗСУ приступає нова управлінська команда на чолі з Олександром Сирським.

— Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Я провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським. Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача, – повідомив Володимир Зеленський.

Мова йде про генерал-полковника Олександра Сирського. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції. 

— Сьогодні ж говорив із генералами Мойсюком та Забродським. Їх досвід – на службі державі. 2024 рік може стати успішним для України лише за умови ефективних змін в основі нашої оборони, якою є Збройні Сили України, – сказав президент.

Що відомо про Олександра Сирського

Олександр Сирський 1965-го року народження. У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механізованою бригадою і був долучений до співпраці України з НАТО.

Взимку 2015 року Сирський був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Він вивів українське угруповування з майже оточеного росіянами міста і за це його нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року Сирський очолював Об’єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.

У 2022-му саме Сирський був відповідальним за оборону Києва, за що отримав звання «Герой України». Восени 2022-го Сирський був одним з командувачів контрнаступу на Харківщині. Серед військових він має авторитет, бо він професійний та наполегливий. Однак, по данним ВВС, низка офіцерів відгукувалася про нього, як про людину, яка любить порушувати вертикаль влади і втручатись у керування підрозділами аж до рівня роти.

Нагадаємо, Валерій Залужний пішов у відставку сьогодні, 8 лютого.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя