Фрагмент скляної бомби та свинцеві кулі: що знайшли співробітники заповідника на обмілілому березі запорізької Хортиці, — ФОТО | Новини Запоріжжя

На початку літа російські окупаційні війська підірвали Каховську гідроелектростанцію. Внаслідок підриву впав рівень води у річці Дніпро та оголилася значна ділянка берегової смуги острова Хортиця. Співробітники відділу охорони пам’яток історії, археології та природи Національного заповідника «Хортиця» щодня перевіряють відомі пам’ятки та знаходять археологічний матеріал.

Про це повідомляють в офіційному сайті заповідника.

Внаслідок руйнування Каховської ГЕС вперше за 70 років на поверхні опинилися території, що знаходились під водами Дніпра. За цей час вони зазнали значних змін: одні ділянки вимило течією, інші — замулило.

«Узбережжя острова Хортиця насичене пам’ятками історії та археології, і внаслідок дій окупантів  деякі з них опинились  в аварійному стані та потребують рятівних та превентивних робіт для запобігання повному знищенню», — кажуть у заповіднику.

Співробітники заповідника щодня перевіряють територію та знаходять археологічний матеріал. Наприклад, знайдено свинцеві кулі часів козацтва, а також фрагмент скляної бомби, яку використовували у період Середньовіччя, як і подібні металеві.

Також виявили кремені рушничні доби козацтва. Їх використовували для запалювання порохового заряду у вогнепальній зброї, в якій сніп іскор може бути отриманий шляхом одноразового удару кременю по кресалу.

Кремені рушничні. Доба козацтва

Фібула-сюльгама — застібка трикутного перерізу зі спіральними кінцями. Відноситься до досить поширених типів фібул періоду Київської Русі. Ці фібули зустрічаються з X століття.

Фібула-сюльгама

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», у Запоріжжі на обмілілому березі річки знайшли човен. Йому може бути близько 500 років.

На Запорізькому напрямку приземлили ворожий безпілотник

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя