Фімоз: операція без страху

Фімоз — це звуження крайньої плоті на статевому члені, що призводить до неможливості відкрити голівку. У 90% немовлят та маленьких хлопчиків такий стан є абсолютно фізіологічним: якщо немає проблем під час сечовипускання, втручання фахівців не потрібно. Приблизно до 3–5 років у більшості дітей крайня плоть дозріває, на тлі змін гормонального фону та зростання малюка фімоз просто зникає сам по собі. Якщо є підозри на певні порушення розвитку, педіатр порадить звернутися до дитячого уролога та спостерігатися у нього протягом перших років життя.

У випадку, коли лікар бачить негативну динаміку, фізіологічний фімоз переходить в патологічний стан або супроводжується постійними інфекціями, буде призначена операція при фімозі у Львові. Боятися її не потрібно! Це нескладне та нетривале втручання, відновлення після нього відбувається доволі швидко.

Які показання до призначення операції

Навіть якщо фімоз спостерігається у хлопчика, старшого за 5 років, дитячий уролог або хірург не одразу наполягатиме на операції. Причинами для оперативного втручання є:

  • хронічне запалення в препуціальному мішку, тобто інфекційний процес між внутрішньою частиною крайньої плоті та голівкою пеніса. Цей стан називається баланіт або баланопостит, він виникає через неможливість забезпечити достатню гігієну статевих органів на фоні фімозу. Захворювання можна лікувати медикаментозно, але зазвичай терапії недостатньо, бо інфекція повертається знову й знову.
  • парафімоз (защемлення голівки крайньою плоттю);
  • проблеми з сечовипусканням (больові відчуття, виділення сечі по краплі або малими порціями);
  • неможливість проводити правильні гігієнічні процедури.

Як забезпечити маленькому пацієнту психологічний комфорт

Оскільки операція проводиться у доволі свідомому віці, важливо підготувати малюка до неї. Крім страху перед хірургом, хлопчик може відчувати сором, ніяковість, бо йдеться про інтимні частини тіла. Батьки разом з лікарем мають пояснити, що статеві органи — така ж частина нашого тіла, як шлунок, серце чи язик. Огляд та будь-які процедури не мають бути сюрпризом для дитини — розкажіть про усе, що відбуватиметься, заздалегідь.

Втручання проводиться під загальним наркозом, обов’язковою на кожному етапі підготовки та під час операції є присутність одного з батьків. У ході хірургічного втручання відбувається видалення крайньої плоті (обрізання) або її розширення за допомогою розрізів. Операція триває близько 30 хвилин, а уже через кілька годин після неї дитина зможе самостійно ходити.

Щоб малюк не зазнав психоемоційної травми, коли прийде до тями, батьки та лікарі мають ще на етапі підготовки пояснити, що зміниться після операції, навіщо вона потрібна. На подальший статевий розвиток обрізання не впливає.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя