16 липня 2023 року: яке сьогодні свято

16 липня 2023 року: яке сьогодні свято -

16 липня 2023 року: яке сьогодні свято — ілюстроване фото: gettyimages/James O’Neil

Сьогодні, 16 липня, Україна відзначає День бухгалтера та аудитора, а також День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості України.

День бухгалтера та аудитора

Дата свята обрано невипадково. Саме 16 липня 1999 року урядом було прийнято закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».  А свято бухгалтерів встановлено указом президента Леоніда Кучми у 2004 році.

Відповідно до Закону, метою ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є надання користувачам для схвалення рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

З огляду на значний внесок працівників бухгалтерських служб та аудиторів у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, зростання національної економіки, Указом Президента України №662/2004 від 18 червня 2004 року День бухгалтера було офіційно засновано, і дата його святкування встановлена на 16 липня. А Указом Президента №103/2018 від 20 квітня 2018 року про внесення змін до цього документа свято стало іменуватися — День бухгалтера та аудитора.

Офіційне затвердження свята дало змогу підняти престиж професії. Разом із тим, це дало змогу усвідомити, що бухгалтерській облік — це не лише податкова звітність, а й основа для прийняття управлінських рішень.

День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості України

Це свято відзначають в Україні у третю неділю липня. Цього року урочиста дата випадає на 16 липня.

Металургійна діяльність полягає у видобутку металів з руд, гірнича — у видобуванні корисних копалин з надр Землі. Без функціонування цих промислових галузей неможливо уявити сучасне повсякденне життя.

Спочатку свято звалося «День металурга», але 27 червня 2006 Президент України підписав Указ N 584/2006, яким перейменував його на «День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості».

Метою Дня металурга є привернення уваги народу до вагомої ролі робітників металургійної та гірничодобувної промисловості для економіки нашої країни, подяка їм за нелегку працю на благо держави, підвищення ініціативи спеціалістів цієї галузі.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя